I Kina bliver skoler angrebet på stribe – senest mistede otte børn livet

For nylig angreb en 40-årig mand en skole i Hubei-provinsen, hvor otte børn mistede livet. Det er det seneste i en lang række angreb, hvor utallige børn er blevet dræbt eller såret på kinesiske skoler siden 2010.

28. juni 2018 mistede to drenge livet, da en mand angreb dem med en kniv uden for en skole i Shanghai. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Det var første skoledag i den kinesiske by Enshi i Hubei-provinsen i det centrale Kina.

Klokken var omkring otte en mandag morgen, da eleverne begyndte at ankomme til Chaoyangpo-skolen. Få minutter senere gik en mand til angreb med en slagterkniv. Otte børn blev dræbt, og to blev såret.

De lokale myndigheder har tilbageholdt en 40-årig mand, der mistænkes for at stå bag det seneste knivangreb på en kinesisk skole. Ifølge en lokal indbygger var gerningsmanden netop blevet løsladt fra fængsel.

»Han ville hævne sig på samfundet, så han tog en slagterkniv og tog hen til Chaoyangpo-skolen,« sagde indbyggeren ifølge den engelsk avis The Mirror.

Men angrebet 2. september står langtfra alene. Faktisk er det ikke engang det første i år.

Hvor amerikanske skoler frygter skoleskyderier, frygter kinesiske lærere og forældre knivstikkerier. Der har nemlig været en lang række angreb på kinesiske skoler siden begyndelsen af dette årti. Alene i 2010 mistede knap 20 børn livet i knivangreb.

14. december 2012 skød og dræbte den 20-årige Adam Lanza 26 børn og voksne, da han gik til angreb på en skole i den amerikanske stat Connecticut. Et angreb, de fleste formentlig kender under navnet Sandy Hook-massakren.

Men hvad de færreste nok ved, er, at der samme dag havde fundet et andet angreb sted.

Få timer inden massakren i USA angreb en 36-årig mand en lokal skole i den kinesiske landsby Chenpeng. Han sårede 23 skolebørn, da de – ligesom i det seneste angreb – ankom til skolen.

23 skolebørn blev såret 14. december 2012, da en mand gik til angreb på dem. Det skete blot få timer før Sandy Hook-massakren i USA og opnåede aldrig stor medieopmærksomhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Det blev flittigt brugt i en efterfølgende offentlig debat om den amerikanske våbenlovgivning, hvor den amerikanske demokrat Jerry Nadler i kølvandet på Sandy Hook-angrebet sagde:

»Der var et angreb i Kina i dag på en skole ligesom her.«

»Den eneste forskel var, at angrebsmanden brugte en kniv i stedet for et skydevåben. Så der var to alvorligt sårede børn og 20 med mindre skader i stedet for 20 døde børn.«

Allerede i 2012, kort tid efter at de mange angreb begyndte, lavede man øvelser som forebyggelse mod de voldsomme episoder. Her ses en skole i byen Jinan i Shandong-provinsen. Billedet er taget fire dage efter det store angreb 14. december 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Chenpeng-stikkeriet var det seneste i en bølge af angreb mellem 2010 og 2012, der dræbte 25 og sårede 115 børn, men det blev langtfra det sidste.

Angrebene er et tegn på dårlig mental sundhed

Siden 2012 er angrebene fortsat, og de seneste år er ingen undtagelse. I 2017 blev 11 børnehavebørn alvorligt såret, da en mand gik til angreb med en kniv. Qin Pengan, der blev dømt skyldig i angrebet, blev ifølge kinesiske medier henrettet for sin forbrydelse tidligere i år.

I oktober 2018 sårede en 39-årig kvinde 14 børn i megabyen Chongqing, da hun gik til angreb med en køkkenkniv i en institution for små børn. Hun blev dømt skyldig for mordforsøg.

»Det skete, da børnene var på vej ind ad indgangen til skolen. Gerningsmanden løb bare mod dem med en kniv. Lærerne var lamslåede,« fortalte et vidne til CNN.

Mindested for de to børn, der i juni 2018 mistede livet i et knivangreb uden for en skole i Shanghai. Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/Ritzau Scanpix.

Et halvt år forinden blev ni børn dræbt i Shaanxi-provinsen i et af de værste overfald i nyere tid, mens ti blev alvorligt såret, da de en eftermiddag var på vej hjem fra skole. Gerningsmanden var en 28-årig mand, der ifølge The New York Times hævnede sig efter at være blevet mobbet, da han selv var elev på samme skole.

I april i år blev to børn dræbt og to andre såret på Wanquan-skolen i Baijiaping i den kinesiske provins Hunan. Tre måneder forinden havde en mand angrebet og såret 20 børn – denne gang med en hammer.

Det er blot et udsnit af mange overfald, hvor endnu flere børn er blevet dræbt eller såret.

Lei, jurist i Chongqing

»Det virker, som om alle kan være i fare hele tiden ... Offentlig sikkerhed er det egentlige problem.«


Skoleskyderier er ikke almindelige i Kina. Men derimod ser omfanget af knivoverfald ikke ud til at falde. I de fleste tilfælde har myndighederne udtalt sig meget lidt eller slet ikke om årsagerne til angrebene. I stedet har videoer, billeder og hashtags fløjet rundt på især det kinesiske sociale medie Sina Weibo, hvor brugerne har udtrykt deres bekymring over de mange knivstikkerier.

Politibetjente foran den børnehave, hvor en kvinde i oktober 2018 gik til angreb med en køkkenkniv. Fold sammen
Læs mere
Foto: China Stringer Network/Reuters/Ritzau Scanpix.

Flere eksperter mener, at de mange voldsomme overfald skyldes dårligt mentalt helbred blandt gerningsmænd, og at der generelt ikke er nok fokus på mental sundhed i landet.

Efter angrebet i Chongqing i 2018 fortalte et lokalt medlem af byens juristsammenslutning med efternavnet Lei til Radio Free Asia, at flere i området mente, at den mistænkte kvinde enten havde mentale problemer, eller at det var et personligt angreb.

»Selv ved jeg ikke, hvad problemet er. Det virker, som om alle kan være i fare hele tiden ... Offentlig sikkerhed er det egentlige problem,« fortalte juristen Lei.