»I kan få øret fra et dødt æsel«

Hvad skal et umoralsk, Obama-elskende Danmark overhovedet med en efterretningstjeneste? Russisk toppolitiker håner dansk nervøsitet for Ruslands oprustning.

Formanden for det russiske parlaments udenrigsudvalg var skarp i tonen, da han via Twitter i går svarede på en dansk rapport, der bl.a. peger på russisk oprustning i Østersøen som en af Danmarks udefrakommende trusler. »Nej, Danmark trues af noget helt andet end disse ydre faktorer,« lød kommentaren under et billede, som tilsyneladende skal illustrere en forkvaklet dansk seksualundervisning. Fold sammen
Læs mere

MOSKVA: Russiske diplomater er ikke kendt for at gå på listesko, når der skal sendes budskaber til genstridige naboer. I går var turen kommet til Danmark.

Anledningen var en ny rapport fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Den peger på Ruslands oprustning i Arktis og Østersøen som en af flere trusler mod Danmark. Den konklusion var også blevet læst i Moskva.

En af topfolkene i Vladimir Putins regerende parti satte sig i går morges til tasterne for at svare igen. Danskerne havde bare »skrevet af« efter USAs præsident, Barack Obama, slog han fast. Og spørgsmålet var, om Danmark overhovedet havde brug for en efterretningstjeneste.

»Danmarks efterretningstjeneste når frem til, at jihadister og Rusland (!) truer landet. Men hvorfor så en efterretningstjeneste? Det er ord for ord skrevet af efter Obama,« skrev Aleksej Pusjkov på Twitter.

Aleksej Pusjkov, formand for det russiske parlaments udenrigsudvalg, fortsatte sit svar til Danmark ved at dreje diskussion over på et af Putin-partiets yndlingsemner: det angivelige moralske forfald i Vesten.

Sædernes forfald

På Twitter videresendte han et billede, der tilsyneladende skulle vise forkvaklet seksualundervisning for danske skolebørn. På billedet ses en dreng, der piller ved en tegning af en nøgen mand og en nøgen kvinde.

»Nej, Danmark trues af noget helt andet end disse ydre faktorer,« lød kommentaren under billedet.

Det videresendte billede var ikke fra Danmark, men fra en fransk udstilling, viste det sig senere. Men udvalgsformandens pointe var klar nok: I Danmark er sædernes forfald et større problem end lidt russisk oprustning.

Det interessante budskab kom ikke fra hvem som helst. Aleksej Pusjkov er et højtstående medlem af det russiske parlament, uddannet diplomat, og udadtil tegner han ofte udenrigspolitikken i Vladimir Putins parti.

Pusjkovs grovkornede stil er ikke noget særsyn blandt russiske diplomater og politikere. Ruslands ambassadør i København har tidligere vakt opsigt med udtalelser om russiske atommissiler. Og på den globale scene betjener folk som Ruslands vicepremierminister, Dmitrij Rogosin, sig ikke ligefrem af antydningens kunst.

Så sent som i går besvarede Rogosin et forslag fra de tre baltiske lande om at opgøre mulige omkostninger, sovjettiden har påført dem, med følgende salve: »I kan få øret af et dødt æsel«.

I sidste uge henviste Rogosin til en nyhed om en brand på et asylcenter for børn i Sverige med ordene: »Sikke tolerante ...«

Giraffen Marius og impotente 12-årige

Nabolandet Ukraine og frem for alt USA er stadig hovedmålene for Ruslands diplomatiske bredsider. Men de nordiske lande er de seneste år blevet mål for stadigt flere verbale stikpiller.

Blandt russiske politikere er det ikke mindst blevet populært at bruge de nordiske lande til at tage sigte på Vestens angiveligt syge moral. Da giraffen Marius lod livet i Københavns Zoo sidste år, udløste det officielle kommentarer fra det russiske udenrigsministerium.

De nordiske lande er også blevet mål for sex-fokuserede russiske anklager. Den mest kendte nyhedsvært på russisk stats-TV, Dmitrij Kiseljov, malede i 2013 et nærmest bibelsk undergangsbillede af Sverige: »Tidlig sex er normen. Fra niårsalderen. Det er ikke overraskende, at impotens blandt børn starter ved 12 år. Der har du dine europæiske værdier i al deres deres skønhed,« sagde Kiseljov i den bedste sendetid søndag aften.

Heller ikke Ruslands ekssovjetiske nabolande kan sige sig fri for en nærmest barnlig omgangstone på den diplomatiske scene. Ukraines tidligere udenrigsminister udløste sidste år en skandale, da han under et møde foran den russiske ambassade i den ukrainske hovedstad Kiev kaldte Vladimir Putin »et pikhoved«.

Dengang fløj Aleksej Pusjkov også ind i kampen på Twitter. Formanden for det russiske udenrigsudvalg krævede den ukrainske ministers afgang. Ministeren kunne jo finde på at »brække sig ud over hele FNs generalforsamling«, rasede Pusjkov.

Så måske slap Danmark faktisk billigt.