I Johnny Hansen, Søren Lerby og Brian Laudrups fodspor: Nu trækker endnu en dansker i Bayern Münchens trøje

Simone Boye, forsvarskrumtappen på kvindefodboldlandsholdet, var kun på tribunen, da Bayern Münchens kvindehold søndag aften slog Pernille Harders Wolfsburg med 4-2. Men hun er snart klar til debut. Bayern München er én af de mange internationale topklubber, der nu satser på fodbold for begge køn.

Simone Boye er den første kvindelige fodboldspiller, der snart trækker i Bayern München-trøjen. Hun gik glip af debut i søndagens topopgør i den tyske Bundesliga mod Pernille Harder på grund af en skade. Bayern München vandt kampen 4-2. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ / scanpix

Det er ikke mange år siden, at Bayern Münchens præsident, Uli Hoeness, besvarede en journalists spørgsmål om kvindefodbold med følgende bemærkning: »Jeg troede, vi skulle tale om fodbold.«

Siden bemærkede han, at han bestemt ikke ville være afvisende, hvis magasinet Playboy ville tage nøgenbilleder af klubbens kvinder. Holdet ville nemlig kunne gøre en god figur.

Siden har piben fået en anden lyd. FC Bayern München er ligesom mange andre internationale herreklubber begyndt at investere i kvindefodbold. Klubben har bygget et stort nyt »fodboldcampus«, hvor blandt andre kvinderne træner og spiller kamp.

Bayern Münchens præsident, Uli Hoeness, har ikke tidligere været den store fan af kvindefodbold. Men nu satser klubben også på kvinderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER / Reuters / scanpix.

Dansk EM-stjerne

I januar skrev klubben kontrakt med den 26-årige danske forsvarsspiller Simone Boye, der var med til at vinde EM-sølv i Holland forrige år. Kontrakten løber i tre et halvt år.

»Der er ingen tvivl om, at Bayerns kvindehold nyder godt af, at klubben har et stærkt herrehold. Ellers ville vi jo aldrig have fået de her fantastiske faciliteter, hvor alting er på allerhøjeste niveau. Faciliteterne er langt bedre, end jeg var vant til i Rosengården i Sverige eller i Brøndby,« siger Simone Boye til Berlingske i München.

Hun peger på, at mange internationale klubber, f.eks. Manchester City, Paris Saint-Germain, FC Barcelona og Real Madrid, nu satser på kvindefodbolden.

»Herreklubber« dominerer

Tidligere blev tysk kvindefodbold domineret af rene kvindeklubber såsom 1. FFC Frankfurt og Turbine Potsdam. Men nu er det i højere grad klubber, der også har et stærkt herrehold, der vinder frem. Det gælder Bayern München, men i høj grad også Pernille Harders VFL Wolfsburg.

Af de 12 hold, der er i den første kvindelige Bundesliga, er der kun fire hold, som ikke også har et stærkt herrehold, nemlig SGS Essen, SG Sand, Potsdam og 1. FFC Frankfurt.

Hos Bayern München er Karen Danner, der har været manager for kvindeholdet siden 1995, ikke i tvivl.

»På sigt vil disse hold med herrehold overtage ligaen,« siger hun til Der Spiegel og fremhæver de bedre faciliteter, økonomiske saltvandsindsprøjtninger og co-branding med herreholdet.

De mange herreklubber, der satser på kvindefodbolden, bevirker, at der er flere klubber, som kan gøre sig gældende. »Derhjemme er det jo groft sagt kun Brøndby og Fortuna, der konkurrerer om guld og sølv,« siger Simone Boye, der dog har noteret sig, at FC Nordsjælland for nylig er begyndt at satse på kvindefodbold.

Pernille Harders VFL Wolfsburg er forsvarende tyske fodboldmester for kvinder. Sidste år kom holdet også i Champions League-finalen for kvinder, som de dog tabte til Lyon. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRANCK FIFE / AFP / scanpix.

Gammel drøm

Simone Boye havde allerede håbet at komme til den stærke tyske liga lige efter EM. Men dengang udeblev tilbuddene. I januar lykkedes det imidlertid, og hun er ikke tvivl om, at Bundesligaen er et niveau over den svenske liga. »Nu har jeg kun trænet med mine nye holdkammerater, blandt andet i træningslejren i Doha, men niveauet er højere,« siger hun.

Simone Boye skal blandt andet spille sammen med flere tyske landsholdsspillere og hollandske Lineth Beerensteyn, der lavede to mål mod Danmark i playoffkampene, da Danmark sidste efterår ikke kvalificerede sig til dette års VM-slutrunde.

VM gør fortsat ondt

At Danmark ikke formåede at kvalificere sig til VM i Frankrig, gør fortsat ondt.

»Vi ramte simpelthen ikke formen i de sidste kampe og havde også for mange skader,« påpeger Simone Boye.

Konflikten mellem DBU og Spillerforeningen, der førte til aflysningen af den første VM-kvalifikationskamp mod Sverige, mener Simone Boye, at spillerne har lagt bag sig.

»Som hold svejsede det os egentlig endnu mere sammen. Men det ærgrer mig stadig, at vi ikke fik spillet den kamp mod Sverige lige efter EM. Det havde været et godt tidspunkt at møde dem på, hvor de lige havde skiftet træner og havde store problemer på holdet. Men vi ved det selvfølgelig ikke,« siger hun.

Det lykkedes ikke for Simone Boye, Nadia Nadim etc. at kvalificere sig til VM i Frankrig. Landsholdet tabte begge play-off kampe til Holland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger / Ritzau / scanpix.

Momentum skal holdes

Landsholdets forsvarskrumtap satser på, at opbakningen til kvindelandsholdet kan fortsætte – trods det manglende VM.

»Vi har fået skabt en rigtig god hjemmebane i Viborg. Jeg tror altså ikke, at de mange piger og drenge, der kommer og ser os med deres forældre, pludselig vil blive hjemme fra vores kampe, fordi vi ikke kom til VM,« siger Simone Boye.

Her og nu gælder det om at komme på holdet i Bayern. En mindre betændelse i foden har ikke givet den bedste start, men nu lysner det. Da Bayern München løb på banen i den første kamp efter vinterpausen, var forsvarsspilleren dog stadig kun på tribunen.

Kvindernes »Clásico«

Kampen mellem Bayern og Wolfsburg er blevet kaldt tysk kvindefodbolds »Clásico«. Og i modsætning til normalt i den tyske Bundesliga for kvinder er der fyldt godt op på lægterne.

»Selv om Bayern gør meget med de sociale medier, hvor de co-brander os med herrerne, har klubben heller ikke helt knækket koden endnu med at tiltrække mange tilskuere,« siger den danske landsholdsspiller inden kampen.

Faktisk er tilskuertallet til hele den tyske liga faldet. I 2013 var der i snit 1.185 til kampene – i den forgangne sæson kun 846.

Til topopgøret søndag er der 2.155 på tribunen, og en halv time før kampstart er der lang kø ved billetsalget. Uden for sælges både herre- og dame-Bayern-merchandise – dog ikke den nye T-shirt til Champions League-braget på tirsdag mellem Bayerns herrehold og Liverpool. Den kan kun fås på herreholdets stadion, Allianz Arena.

»Det bliver en speciel kamp. Min kæreste er nemlig inkarneret Liverpool-fan, så jeg regner med, at han kommer herned og ser returopgøret,« siger Simone Boye.

Topopgøret mod Wolfsburg endte 4-2 til Bayern München, der nu ligger på en delt førsteplads med Wolfsburg.

Bayern har vundet det tyske fodboldmesterskab for kvinder tre gange.