»I har haft jeres sjov. Nu vil vi have vores ting tilbage«

Den britiske regering tvang ifølge The Guardians redaktør avisen til at destruere den amerikanske whistleblower Edward Snowdens hemmelige dokumenter.

The Guardians afsløring kommer, efter at kæresten til journalisten Glenn Greenwald, der sammen med whistlebloweren Edward Snowden (foto) afslørede de amerikanske overvågningsprogrammer, søndag blev tilbageholdt i London-lufthavnen Heathrow i næsten ni timer. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Avisen The Guardian, der har spillet en stor rolle i afsløringerne af amerikanske efterretningstjenesters massive overvågningsprogrammer, siger, at den britiske regeringen truede med retsforfølgelse, hvis ikke avisen slettede de hemmelige dokumenter eller overgav dem til myndighederne, skriver Reuters.

I en artikel på avisens hjemmeside skriver redaktør Alan Rusbridger, at en embedsmand fra den britiske regering for en måned siden, efter at avisen havde skrevet flere artikler om Snowdens dokumenter, sagde til ham: »I har haft jeres sjov. Nu vil vi have vores ting tilbage.«

Rusbridgers afsløring kommer, efter at kæresten til journalisten Glenn Greenwald, der sammen med whistlebloweren Edward Snowden afslørede de amerikanske overvågningsprogrammer, søndag blev tilbageholdt i London-lufthavnen Heathrow i næsten ni timer.

Efter løsladelsen sagde David Miranda, der er brasiliansk statsborger, at han havde måtte efterlade sin computer og mobiltelefon.

Greenwald, der mødtes i Hong Kong med Snowden og har skrevet mange af artiklerne om den amerikanske overvågning og global kommunikation, lovede mandag, at han ville offentliggøre flere dokumenter, og sagde, at Storbritannien vil komme til at fortryde tilbageholdelsen af hans kæreste.

Avisen fik efter flere samtaler med myndighederne besøg af to »sikkerhedseksperter« fra regeringens kommunikationshovedkvarter, som er det britiske svar på den hemmelige amerikanske efterretningstjeneste NSA.

I bygningens kælder så regeringens folk til, mens computere, som indeholdt dokumenter fra Snowden, blev smadret.

»Vi kan aflyse de sorte helikoptere,« jokede en af regeringsfolkene ifølge Rusbridger.