I går blev hun udelukket fra ræset: Men i nat gjorde Elizabeth Warren comeback

Elizabeth Warren vandt nattens debat mellem de demokratiske præsidentkandidater. Sådan lyder dommen fra flere medier og politiske kommentatorer, efter at de seks kandidater tørnede sammen i Las Vegas.

 
I Las Vegas stod Michael Bloomberg for første gang ansigt til ansigt med sine konkurrenter. Fold sammen
Læs mere

Forud for i nat var Elizabeth Warren så godt som »forsvundet fra samtalen« om, hvem der skal udfordre præsident Trump.

Sådan lød det i hvert fald i går, da redaktøren for Nevada Independent, Jon Ralston, på MSNBC analyserede præsidentkandidaternes chancer ved det kommende primærvalg i Nevada. I to meningsmålinger var senatoren fra Massachusetts endda helt udeladt.

Men natten til torsdag gjorde hun comeback, da hun tørnede sammen med de fem andre demokrater, som håber at vinde titlen som præsident Trumps næste udfordrer i præsidentvalget.

Elizabeth Warren var den kandidat, der fik mest taletid natten til torsdag, da hun stod frem på debatscenen i Nevada. Og hun var ikke bange for at lægge sig ud med sine konkurrenter.

Den tidligere juraprofessor sendte i ét åndedræt hårde angreb af sted mod Bernie Sanders, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar for deres planer for sundhedsforsikring.

Buttigiegs plan er ikke en plan, men en simpel PowerPoint-præsentation, Klobuchars plan er så tyndt formuleret, at den kan skrives på en Post-it, og selv Bernies rådgivere tror ikke på, at hans plan kan realiseres, hævdede Warren.

Og mere end én gang savede hun milliardæren Michael Bloomberg midtover. For det er han blevet udnævnt som aftenens store taber.

Hun angreb ham for hans måde at omtale kvinder på, hans ransagningspolitik som borgmester i New York, hans behandling af kvinder på arbejdspladsen og de tavshedserklæringer, han har underskrevet med kvinder, der angiveligt anklager ham for sexchikane eller krænkelser.

Og hver gang hun lancerede et nyt angreb mod milliardæren, som har brugt enorme summer på at føre kampagne i de delstater, hvor de andre kandidater endnu ikke har været, fik hun hjælp fra de andre kandidater.

»Demokraterne tager en kæmpe risiko, hvis vi bare forsøger at erstatte én arrogant milliardær med en anden,« sagde hun om Michael Bloomberg.

Elizabeth Warren har igennem sin valgkamp især slået på tromme for at vedtage en mere aggressiv politik mod finansbosserne på Wall Street, som hun ofte anklager for at have ødelagt den amerikanske økonomi. At det var hende, der sendte sydende angreb af sted mod Bloomberg, var derfor ikke overraskende.

Elizabeth Warren var forud for primærvalgene en af frontløberne blandt de demokratiske kandidater, men efter to mindre vellykkede primærvalg i henholdsvis Iowa og New Hampshire var flere begyndt at spå om, hvorvidt hendes tilbagetræden fra ræset nu er at se i horisonten.

Debatten i Nevada viser, at hun ikke er på vej væk. I hvert fald ikke foreløbig. Da hun trådte af scenen, annoncerede hun på Twitter, at hendes kampagne netop havde haft den bedste dag i valgkampen indtil nu: De havde fundraiset 2,8 millioner dollar i løbet af dagen.

Men hvad så med Bernie Sanders?

Bernie Sanders bliver også af flere medier kåret som vinder af aftenens debat. Det skriver for eksempel både The Guardian, The Washington Post og The New York Times.

Sanders vandt flest stemmer i både Iowa og New Hampshire, og han ligger i front i meningsmålingerne forud for primærvalget i Nevada, som skal finde sted lørdag. Alligevel klarede han sig uskadt gennem aftenen uden de store angreb.

Bernie Sanders' konkurrenter var nemlig mere fokuserede på at angribe Michael Bloomberg, end de var på ham. Lidt blev han dog konfronteret med; Warren kaldte hans sundhedsplan for urealistisk, Buttigieg kommenterede hans fanskares online giftigheder, og Bloomberg kaldte hans kapitalismekritik for kommunisme.