I Frankrig er antallet af bilafbrændinger faldet markant

804 franske biler gik op i flammer ved indgangen til 2016. Det lyder af mange – ikke mindst set i lyset af, at landet har været i undtagelsestilstand siden terrorangrebet mod Paris i november sidste år. Alligevel gav opgørelsen anledning til forsigtig optimisme.

Franske brandmænd er her i færd med at slukke en bilbrand i forstaden?til Paris, Villiers le Bel. Foto: Pascal Rossignol Fold sammen
Læs mere

Antallet af biler brændt af i forbindelse med grove nytårsløjer var i 2016 faldet med 14 pct. i forhold 2015, hvor bilejerne i forvejen slap mere nådigt end året forinden. Og måske er »denne utålelige tradition«, som premierminister Manuel Valls har betegnet fænomenet, ved at finde et lidt mere acceptabelt niveau.

Bilafbrændingerne tog for alvor fart i forbindelse med de voldsomme uroligheder i en række franske forstadskvarterer i 2005. I en periode herefter blev et godt stykke over 40.000 biler årligt futtet af. Især i forbindelse med nytårsaften og den franske nationaldag 14. juli, men også uden for højtiderne var der gang i benzindunkene.

Kun et fåtal af afbrændingerne – ni procent – kunne og kan imidlertid sættes i forbindelse med gadekampe og andre former for såkaldt violence urbaine, viser en undersøgelse foretaget af sikkerhedstjenesten DCSP. Både hævnaktioner, forsøg på at slette spor fra kriminalitet og forsikringssvindel fylder mere i statistikken. Og ikke færre end 27 pct. af de pågrebne gerningsmænd angiver kedsomhed som deres vigtigste motivation.

Når antallet af afbrændinger de seneste år er faldet, skyldes det næppe, at det er blevet sjovere at bo i forstadskvartererne, men at en række tiltag lader til at have effekt. Eksempelvis får forladte biler og vrag ikke længere lov til at stå. Domme falder hurtigere og er hårdere. Og samtidig virker et forbud mod salg af små mængder benzin forebyggende, vurderer politiet, der dog også peger på et andet og knapt så opløftende element:

Bilafbrændinger er ikke længere moderne, når der skal være gang i gaden. Det nye sort er kraftigt og ulovligt fyrværkeri med en lang række afrevne lemmer og enkelte dødsfald til følge.