I er ikke (længere) tyskere! Tyskland vil fratage jihadister deres statsborgerskab

Tirsdag skal de tyske regeringspartier diskutere Donald Trumps melding om, at Tyskland og andre europæiske lande skal tage jihadister hjem. Et kontroversielt lovforslag om at fratage IS-krigere med dobbelt statsborgerskab deres tyske statsborgerskab ligger allerede klar. CDU og CSU presser på for, at det vedtages hurtigst muligt. SPD tøver.

Den 19-årige tyske kvinde Leonora sammen med sit barn ved fronten mellem IS og oprørsgruppen SDF i det østlige Syrien. De kurdiske styrker har anholdt hendes mand, en tysk jihadist, så nu forsøger hun sammen med mandens anden kone at blive registreret hos SDF. Den tyske regering vil nu fratage personer med dobbelt statsborgerskab deres tyske statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Delil Souleiman/AFP/Ritzau Scanpix

Forslaget står på side 128 i den tyske regeringsaftale fra marts 2018: Tyske IS-krigere med dobbelt statsborgerskab, som har deltaget i konkrete kamphandlinger, skal kunne fratages deres tyske statsborgerskab.

I november 2018 sendte indenrigsminister Horst Seehofer (CSU) ifølge avisen »Die Welt« et lovudkast i høring hos de øvrige tyske ministerier. Men siden har sagen siddet fast i det tyske justitsministerium.

Efter præsident Donald Trumps melding i sidste uge om, at europæerne skal tage jihadister tilbage, er forsinkelsen blevet en varm kartoffel i den tyske regering.

Farvel tysk statsborgerskab

»Vi er enige om at ændre den tyske lov om statsborgerskab, så tyskere med dobbelt statsborgerskab »kan miste deres tyske statsborgerskab, hvis det kan bevises, at de har deltaget i konkrete kamphandlinger i en terrormilits i udlandet«. Sådan står der i den tyske regeringsaftale fra 12. marts 2018.

Men selvom det tyske indenrigsministerium har udarbejdet lovudkastet, sidder det fast i den interne høringsprocedure i regeringen, nærmere bestemt i justitsministeriet, som ledes af socialdemokraten Katarina Barley. Den officielle forklaring er »arbejdsbelastning«.

Joachim Hermann, Bayerns indenrigsminister, CSU

»Tyskere, som har et yderligere statsborgerskab, skal miste deres tyske statsborgerskab, hvis det kan bevises, at de har deltaget i kamphandlinger for en terrormilits i udlandet.«


Frustration i den borgerlige lejr

Forsinkelsen skaber nu frustration internt i regeringen. CDUs statssekretær i indenrigsministeriet, Günter Krings, beklager »i lyset af sagens særlige betydning og hastende karakter, at det ikke har været muligt endnu for justitsministeriet at tage indholdsmæssig stilling til forslaget«.

Den bayerske indenrigsminister, Joachim Hermann (CSU), er endnu mere klar i mælet:

»Tyskere, som har et yderligere statsborgerskab, skal miste deres tyske statsborgerskab, hvis det kan bevises, at de har deltaget i kamphandlinger for en terrormilits i udlandet,« siger han med direkte reference til regeringsaftalen. Når loven først er vedtaget, vil det ifølge Hermann være umuligt for jihadisterne at rejse ind i Tyskland igen.

Ingen kommentar fra justitsministeriet

Det tyske justitsministerium har ikke nogen kommentar til sagen, men bekræfter, at den behandles i ministeriet.

Sidste år udtalte SPDs retspolitiske ordfører, Joachim Fechner, at partiet naturligvis står ved regeringsaftalen, men at der er mange praktiske problemer. For hvordan beviser man, at en tysk IS-kriger har deltaget i en konkret kamphandling?

Samme bekymring kommer fra statsretseksperten Klaus Ferdinand Gärditz fra universitetet i Bonn. Er det for eksempel nok, at beviserne kommer fra den tyske efterretningstjeneste og ikke i forbindelse med en retssag?

Mindst 200 sager

I 2016 gennemførte de tyske myndigheder (»Bundeskriminalamt«) en kortlægning af jihadister, der var rejst til Syrien og Irak fra Tyskland. I 769 tilfælde var det muligt at fastlægge deres statsborgerskab.

I 27 pct. af tilfældene var de udrejste i besiddelse af et dobbelt statsborgerskab. De fleste har et tysk-tyrkisk pas. Derefter følger tysk-marrokansk statsborgerskab. Minimum 200 jihadister vil dermed kunne blive direkte omfattet af den tyske lovændring.

Ifølge avisen »Frankfurter Allgemeine« regner de tyske myndigheder med, at 1.050 IS-krigere siden 2013 er taget afsted fra Tyskland. Cirka 300 er vendt tilbage til Tyskland, mens 200 er døde. Af de personer, der stadig er i krigsområdet, vurderes 270 at være børn og kvinder.

Kontroversiel lov

Lovforslaget, der tirsdag er til debat på et møde mellem CDU og SPDs parlamentarikere, er kontroversielt i Tyskland. Ikke alene er der problemstillingen med, hvordan kamphandlinger kan bevises. Det spiller også ind, at nazisterne fratog jøderne deres statsborgerskab under Anden Verdenskrig.

Flere peger på, at der ikke findes nogen let løsning på dilemmaet mellem den enkeltes retssikkerhed og ønsket om at forebygge et muligt terrorangreb på tysk jord af en tilbagevendt jihadist. Ifølge CDUs retsspecialist, Michael Kuffer, bør det sidste imidlertid også veje tungt:

»I afvejningen må den tyske befolknings sikkerhedsinteresser veje mindst lige så tungt som vores folkeretlige forpligtelser til at tage statsborgere tilbage.«

Flere spor

Den tyske regering arbejder p.t. på flere spor. Ud over lovændringen har Tyskland i længere tid via agenter fra efterretningstjenesten (BND) forsøgt at samle beviser mod jihadisterne, så de »med det samme« kan retsfølges, hvis de måtte komme hjem. Det sagde udenrigsminister Heiko Maas (SPD) søndag.

Indtil videre fastholder den tyske regering, at landet ikke kan tage IS-fangerne tilbage, da Tyskland ikke har et konsulat i Syrien og dermed ikke kan behandle konkrete sager.