I er Brasilien er partifarver blevet som bandefarver

Brasilianerne skal være forsigtige med, hvilket tøj de tager på, efter at konflikten om landets regering har bredt sig til garderoben.

Modstandere af Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, har taget patent på at være iklædt de brasilianske farver gul og grøn. Her er der gang i protesterne mod landets leder. (Foto: Ueslei Marcelino/Reuters) Fold sammen
Læs mere

»Com que roupa eu vou,« lyder omkvædet i en berømt samba, hvori hovedpersonen over fire vers forsøger at vælge tøj til en fest, mens han lommefilosoferer over selskabslivets genvordigheder.

Når mange brasilianere de seneste uger hver morgen har stået i samme dilemma, handler det imidlertid ikke (kun) om at føre sig frem i forhold til mulige erobringer og rivaler. Valget mellem en rød bluse og en skjorte i gule eller grønne nuancer kan være et spørgsmål om, hvis ikke ligefrem liv og død, så i hvert fald overhængende risiko for at blive udsat for verbale overfald og trusler.

Siden protestaktionerne mod præsident Dilma Rousseff tog fart, har hendes modstanderne taget patent på de brasilianske nationalfarver samt – ikke mindst – brugen de velkendte gule landsholdstrøjer.

Ipanema-pigen som »korrupt luder«

Omvendt forbindes farven rød – uanset hvilken model man er iført – ikke længere med den italienske modeskaber Valentino, men identificeres derimod automatisk med sympati for Dilmas venstreorienterede Partido dos Trabalhadores. Og de seneste uger er »ideologiske garderobepatruljer« – som bloggeren Eliane Trindade forleden betegnede fænomenet i Folha de São Paulo – begyndt at forsvare deres respektive farver med samme fanatisme som fodbold-hooligans.

Larissa Grutes, en 31-årig engelsklærer, fortæller til nyhedsbureauet Bloomberg, hvordan man som »Ipanema-pige« iført rødt tøj pt. er genstand for alt andet end beundrende suk. »Korrupte luder,« er blandt de mere civiliserede tilråb, hun bliver mødt med i Rio de Janeiros berømte velhaverkvarter.

Selv når tøjvalget helt åbenlyst ikke er politisk motiveret, kan der falde brænde ned. Som for en fan af Recife-klubben Nautico, der forud for en kamp mod lokalrivalerne Santa Cruz havde taget sit holds rødhvide trøje på, hvorefter han blev antastet af Dilma-modstandere i en bagerbutik. I São Paulo blev en otteårig dreng mobbet, da han kom i skole iført den schweiziske landsholdstrøje.

Præsidentens tilhængere betaler tilbage med samme mønt, hvis man kommer for tæt på deres sympatiaktioner i gult eller grønt tøj. Og for yderligere at komplicere sagen skal man også passe på med at gå i sort, der af oppositionen blev brugt for at signalere »landesorg«, da Dilma for nogle uger siden udnævnte sin forgænger, Lula da Silva, til premierminister.

Tilbage er stort set kun blå og hvid, som er nabolandet og ærkerivalen Argentinas natio­nalfarver. Det er ikke let at være brasilianer for øjeblikket. Slet ikke om morgenen foran klædeskabet.