I en lille tyrkisk landsby er en gade opkaldt efter Peter Brixtofte

Afdøde Peter Brixtofte har en stor plads i mange tidligere gæstearbejderes hjerte. Derfor har han fået en gade opkaldt efter sig i en kurdisk landsby i Tyrkiet.

Peter Brixtofte var en æret mand, hvilket var tydeligt ved hans bisættelse fra Stavnsholtkirken i Farum Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

»Peter Brixtofte Caddesi« hedder en gade i en lille kurdisk landsby midt i Tyrkiet, som man ikke umiddelbart kommer forbi.

Landsbyen Kusca ligger 130 kilometer fra den tyrkiske storby Konya og 3.250 kilometer fra Farum. Den mentale afstand mellem Kusca og Farum er imidlertid betydeligt kortere.

Fra slutningen af 1960erne og op igennem 70erne drog tusinder af mænd og i enkelte tilfælde hele familier til Danmark som gæstearbejdere. Farum var en af de kommuner, der tog imod dem.

Hüseyin Tas var en af dem, der forlod Kusca i 1969. Tas var byrådsmedlem for Venstre i Farum Kommune 1985-2005, og han var med til at vælge Brixtofte, der døde 8. november, som borgmester første gang i 1985. Tas tog Brixtofte med på flere af sine rejser til hjemstavnen i Tyrkiet.

I 1999 sponsorerede Farum Kommune, efter initiativ fra Tas og Brixtofte, skolebøger, skolemøbler, computere og en ambulance til den kurdiske landsby Kusca, der led under økonomiske problemer. Landsbyens daværende borgmester, Ethem Olgun, takkede for Brixtoftes gestus ved at opkalde en gade efter ham. En anden gade i samme landsby blev i øvrigt navngivet »Köbenhavn Caddesi«.

Brixtofte besøgte selv landsbyen i 1999, men nåede kun at se vejskiltet med sit navn på billeder.

»Han blev meget rørt over gadenavnet,« fortæller Hüseyin Tas over telefonen.

»Peters charme og personlighed rørte de mennesker, han mødte på sin vej, både her i Danmark og i Tyrkiet. Efter sit første besøg i min landsby udviklede han en særlig interesse for Tyrkiet og det tyrkisk-kurdiske folk, og det smittede af på hans kommunale politik,« fortæller Tas.

»Jeg elskede især Peter for, hvor udansk og anarkistisk han var,« siger den dansk-tyrkiske journalist på avisen Kuzey Sadi Tekelioglu, der havde et solidt venskab med Peter Brixtofte.

Dialog med nytilkomne

Og netop sådan beskriver mange fra det tyrkisk-kurdiske samfund den mønsterbrydende borgmester fra Farum. Han huskes som manden, der ikke blot satte sig ind i de tyrkisk-kurdiske forhold, men også gjorde en indsats for, at kommunens etnisk danske borgere fik en dialog med de nytilkomne. Det skaffede kommunen resultater, der var med til at gøre Farums integrationsmodel internationalt kendt.

»Han var en resultatorienteret mand. Hvis flere af de kommuner, der i dag har udfordringer med indvandrere, havde brugt Brixtoftes politik, ville de have haft minimale problemer i dag,« siger Tekelioglu.

I 2003 etablerede Peter Brixtofte boligfirmaet »Brixtofte Emlak« med tyrkiske partnere i Antalya. Dermed blev han en af de første, der introducerede Danmark for det tyrkiske ferieboligmarked. Brixtofte havde selv bolig i Antalya og opholdt sig der i lange perioder. Han skal have solgt boliger til en stribe danske kendisser. Brixtoftes mæglereventyr stoppede imidlertid i 2007, da det tyrkiske boligmarked mistede popularitet.

»Brixtofte-sagen tog hårdt på Peter,« siger den tidligere byrådskollega Hüseyin Tas og fortæller, at Brixtofte drømte om et politisk comeback a la Winston Churchill.

»Han sagde engang, at han ville blive statsminister som 70-årig, ligesom Churchill, når man mindst forventede det.«

Sultan Coban er Berlingskes freelancer i Tyrkiet.