I dagevis har de siddet indespærret på universitet: Nu har 600 demonstranter overgivet sig til politiet i Hongkong

Efter flere døgns hårde kampe mod politiet har 600 demonstranter overgivet sig til politiet i Hongkong. 200 af dem får lov til at gå fri.

 

22-årige Mizu har forklaret Berlingske, at han var forberedt på at dø, hvis politiet fik fat i ham og de demonstranter, han sad indespærret sammen med på Hongkongs Polytekniske Universitet.

Nu har omtrent 600 demonstranter, som opholdt sig på universitetet, overgivet sig til politiet efter flere døgns hårde kampe, skriver The Guardian. De har i dagevis siddet indespærret på universitetet, mens der udenfor stod kampklædte politibetjente og ventede på at storme universitetet.

200 af dem var mindreårige og får i første omgang lov til at gå fri uden anholdelse, har Hongkongs øverste leder, Carrie Lam, sagt på en pressekonference tirsdag. Men de kan stadig blive udsat for en efterforskning.

I flere døgn har der været heftige kampe mellem demonstranter og politiet på universitetet.

Mens demonstranter har kastet molotovcocktails og skudt med bue og pil efter politiet, har politiet svaret igen ved at belejre alle universitetets ind- og udgange og kaste tåregas efter alle, der forsøger at komme ind eller ud derfra, skriver The Guardian.

Carrie Lam fastholder på sit pressemøde, at hun har bedt Hongkongs politi om at håndtere situationen på en »human måde«, og at mæglere er blevet sendt ind for at overtale de sidste 100 demonstranter til at følge med ud frivilligt.

Ikke alle demonstranter er evakueret

Ifølge Bloomberg er det ikke alle 600 demonstranter, der er blevet evakueret af politiet. Flere har også formået at stikke af, da tusindvis af demonstranter mødte op uden for universitetet mandag aften.

Det førte ifølge Bloomberg til flere voldelige sammenstød, og kaosset gjorde det muligt for flere af demonstranterne at flygte over universitetets mure.

Kun Røde Kors-frivillige var indtil tirsdag blevet lukket ind på universitetet for at behandle sårede demonstranter.

Kampen om universitetet har været en af de hidtil værste konfrontationer i den fem måneder lange politiske uro, som har sat Hongkong på den anden ende og forvandlet byens gader til tåregasslørede krigszoner.

Mange af bystatens 7,5 millioner indbyggere har demonstreret mod Kinas voksende indflydelse på Hongkong og klaget over angreb på deres frihedsrettigheder. Kina har gentagne gange advaret om, at det ikke vil tolerere, at man sætter sig op mod det kinesiske overherredømme.

Blandt demonstranterne har der været stor bekymring for, om Kina kan finde på at sende soldater på gaderne og med våbenmagt stoppe studenterne og aktivisterne.

Gennem weekenden var kinesiske tropper for første gang på gaderne i Hongkong for at hjælpe med at rydde vejblokader, skriver Bloomberg. Men Carrie Lam har i sin pressekonference understreget, at det ikke er et tegn på, at Kina nu vil blande sig mere direkte i demonstrationerne:

»Jeg foreslår, at vi ikke overfortolker dette ene eksempel på frivillig hjælp,« sagde hun ifølge Bloomberg.