I dag stemmer EU: Danske spidskandidater følte sig »kvalt« i folketingsvalg

Frem mod valget til Europa-Parlamentet giver Berlingske hver morgen overblikket over de vigtigste historier.

EP19: Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU, Morten Løkkegaard fra Venstre, Morten Helveg Petersen fra Radikale Venstre, Pernille Weiss fra Konservative, Jeppe Kofod fra Socialdemokratiet og Peter Kofod fra Dansk Folkeparti før de 10 spidskandidater til Europaparlamentsvalget mødes til DRs TV-debat i Pakhus 53 i København, onsdag den 22. maj 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Godmorgen,

I dag stemmer Danmark og langt de fleste andre EU-lande om, hvem der skal sidde i Europa-Parlamentet de næste fem år. Når alle lande har stemt, bliver resultaterne offentliggjort - efter klokken 23. Følg med her på Berlingske.

Men inden da skal du have det sidste overblik over EP-nyheder fra ind- og udland. Vi starter hos Jyllands-Posten.

Spidskandidater: EP-valget blev kvalt i folketingsvalg

De danske spidskandidater til europaparlamentsvalget har i de seneste par uger diskuteret alt fra grænsekontrol til klimaet og social dumping - men de er ikke sikre på, at de er blevet hørt. For deres debatter er druknet i folketingsvalget.

Det fortæller flere af de danske spidskandidater til Jyllands-Posten.

Ifølge flere valgforskere, som Jyllands-Posten har talt med, kan valgdeltagelsen blive lavere end ved tidligere europaparlamentsvalg. Kasper Møller, valgforsker og professor ved Københavns Universitet, peger på tre faktorer, som kan hive valgdeltagelsen ned i dag:

»Folketingsvalget har taget en masse opmærksomhed. Kandidatfeltet ved EU-valget har ikke helt samme kendisfaktor, som vi har set tidligere, og denne gang er der ingen folkeafstemning til at trække vælgere. Vi skal være glade, hvis valgdeltagelsen bliver 50 procent,« siger han til Jyllands-Posten.

Har Radikale Venstre en historisk sejr i vente?

De Radikales spidskandidat Morten Helveg Petersen tør næsten ikke tro på det. Ifølge en spritny måling fra Kantar Gallup kan hans parti fordoble sine mandater i Europa-Parlamentet søndag - fra ét til to.

Hvis meningsmålingen holder stik, vil det være første gang nogensinde, at Radikale får to mandater, skriver Berlingske.

SF står ifølge målingen også til at få to mandater, og det betyder, at Karsten Hønge kan blive sendt til EU - selvom han også er opstillet til Folketinget herhjemme.

Dansk Folkeparti står derimod over for en nedtur ifølge målingen. Partiet kan gå fra fire til to mandater. Både Socialdemokraterne og Venstre står til at miste ét mandat hver, så de begge er nede på tre mandater.

Mens hverken Liberal Alliance eller Alternativet ser ud til at komme ind, er flere meningsmålinger enige om, at De Konservatives Pernille Weiss kan få en plads i parlamentet.

Om det bliver Enhedslisten eller Folkebevægelsen mod EU, der løber med det sidste mandat, er mere usikkert.

EU-borgere sagsøger den britiske regering

Briterne blev i sidste øjeblik sendt til stemmeboksene i det europaparlamentsvalg, de slet ikke skulle have været en del af. Men EU-borgere, der opholder sig i Storbritannien, er blevet nægtet at stemme.

Nu kan det føre til et søgsmål mod den britiske regering, skriver The Guardian. Det kan i sidste ende føre til et pinagtigt efterspil for den britiske regering - og sætte spørgsmålstegn ved nogle af de mandater, der bliver fordel til EU-politikerne, har Berlingske tidligere beskrevet.

Berlingske har tidligere skrevet om en af de danskere, der blev nægtet at stemme i Storbritannien. Det kan du læse om her.

Fik du læst Lykke Friis’ guide til det, du skal holde øje med på valgnatten?

Der er fem ting, du skal være opmærksom på under valgnatten - og Vestager er ikke én af dem. Sådan lyder det fra den engelske professor Simon Hix fra London School of Economics.

Han har i årtier specialiseret sig i Europa-Parlamentet og op til valgkampen udgivet adskillige »talknuser-rapporter« om, hvem der kan løbe med sejren søndag aften. Her er, hvad han har at sige om valget.

Sidste chance: Hvor meget ved du egentlig om valget?

I dag er din sidste chance for at læse op på valget, inden du står med stemmesedlen i hånden. Hvis du lige skal have genopfrisket, hvad det hele handler om, har Berlingske lavet en simpel guide til europaparlamentsvalget her.

Du ved sikkert, at valget for de danske vælgere særligt kommer til at handle om klimaet og kontrol med grænserne - men ved du for eksempel, hvor mange flygtninge og migranter, der tog over Middelhavet mod Europa i 2018, eller hvem, der udleder mest CO2 i verden? Tip en 13'er om europaparlamentsvalgets vigtigste emner her.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvem du skal stemme på, er der også råd for det. Tag Berlingskes kandidat-test her og find ud af, hvem du er mest enig med.

Ha’ en god valgdag!