I dag iværksættes Operation Forth Bridge: Se planen for prins Philips begravelse

Det hele er planlagt minut for minut. Det britiske kongehus arbejder med militær præcision, og har endda givet begravelsen et kodenavn: Operation Forth Bridge. Her er den detaljerede plan for prins Philips begravelse.

Hele lørdagens ceremoni vil forgå omkring Windsor Castle i det vestlige London. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adrian Dennis/AFP/Ritzau Scanpix

Før prins Philip døde, havde han sagt, at han gerne ville frabede sig det store »postyr« i forbindelse med sin begravelse.

Men det var aldrig meningen, at det skulle gå stille for sig.

Prinsen havde ønsket, at der kom 800 gæster. Men på grund af coronavirus kommer der 30 mennesker til lørdagens begravelse.

Briterne kommer ikke til London for at sige farvel, men må nøjes med at skrive hilsner i en gæstebog online.

Prins Philips begravelse på Windsor Castle bliver ikke stor. Men til gengæld bliver den afviklet med militær præcision. Kongehuset, med øgenavnet The Firm, har givet planlægningen kodenavnet Operation Forth Bridge – opkaldt efter en bro i Edinburgh, hvor Philip officielt var hertug.

Arkivfoto fra 2002. Prins Philip og Dronning Elizabeth II nåede at være gift i 73 år, inden han døde to måneder før sin 100-års fødselsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fiona Hansen/AFP/Ritzau Scanpix.

Her er tidsplanen

Alle tider i dansk tid.

12.00 Prins Philips kiste bliver flyttet fra det private kapel på Windsor Castle, hvor den har stået den seneste uge. Kisten bliver flyttet til Windsor Castles Inner Hall.

15.00: Den officielle ceremoni begynder. Talrige repræsentanter fra den britiske hærs regimenter dukker op i slotsgården. Militærorkestre spiller.

15.20: Royale og familiemedlemmer, der ikke tager del i begravelsesoptoget, kører fra Windsor Castle til det kongelige kapel, St George’s Chapel, hvor højtideligheden vil finde sted. Det er en køretur på få minutter.

15.38: Prinsens båre bliver flyttet op på den specialbyggede Land Rover, som prins Philip selv har været med til at designe. Familiemedlemmer tager plads i optoget bag bilen.

Optoget bag båren består blandt andet af Philips fire børn: Prinserne Charles, Andrew, Edward og prinsesse Anne samt to af hans otte børnebørn, William og Harry.

Dronning Elizabeth vil befinde sig bagest i optoget. Hun vil blive kørt i kongehusets Bentley.

15.44: Nationalmelodien »God Save the Queen« vil blive spillet i slotsgården og begravelsesoptoget vil bevæge sig mod St George’s Chapel.

Optoget vil blive ført an af en større gruppe gardere. Herefter følger flere hærchefer efterfulgt af Land Roveren med kisten og den kongelige familie bagved.

15.53: Optoget når frem til vestindgangen til St George’s Chapel. Kisten vil blive båret af Land Roveren af medlemmer af Royal Marines – den britiske flåde.

16.00: Der vil blive afholdt et minuts stilhed foran kapellet og i hele Storbritannien. Herefter vil soldater fra marinekorpset bære kisten ind i kirken. Medlemmer af kongehuset vil følge efter.

Efter klokken 16: En række objekter, der har tilhørt prins Philip vil blive vist frem ved kirkens alter: Blandt andet prinsens uniformskasket fra flåden og hans sværd placeres på kisten.

Højtideligheden vil blive ført an af ærkebiskoppen af Canterbury – den engelske kirkes øverste leder – samt domprovsten af Windsor.

Når begravelsesceremonien er slut, vil prins Philips kiste blive nedsænket i The Royal Vault – den kongelige krypt. Her skal han ligge, indtil dronning Elizabeth dør, og de to skal begraves sammen i det lille tilstødende kapel, George VI Memorial Chapel.

Storbritannien holder øje med Harry og William

Optakten til begravelsen har været præget af spekulationer om, hvordan medlemmerne af det britiske kongehus har det med hinanden, efter at prins Harry og hans hustru, Meghan Markle, i marts gav et opsigtsvækkende interview.

De hævdede, at familiemedlemmer havde udsat dem for mobning og racisme, og forklarede, at det var afgørende for deres beslutning om at »træde tilbage« fra deres roller i kongehuset.

Harry og Meghan er flyttet til USA. Meghan Markle er højgravid og er ikke fløjet med til Storbritannien.

Flere britiske medier har noteret sig, at brødrene prins Harry og prins William på intet tidspunkt skal gå side om side i forbindelse med optoget, men hele vejen vil være adskilt af deres fætter, Peter Philips.

Beslutningen, der siges at være truffet af dronningen, dæmper næppe spekulationerne om en splid mellem brødrene eller rejser håb om en forsoning, skriver flere britiske medier.

Kilder: BBC, Reuters, The Daily Mail.