I dag begynder verdens største valg: Her er, hvad du skal vide

Over de kommende seks uger går flere end 900 millioner indere til stemmeboksene for at vælge nyt parlament. Berlingske giver her overblik over, hvem de kan stemme på, og hvad de skal stemme om i verdens største demokrati.

 

Hvem skal styre verdens største demokrati?

Det er spørgsmålet, når mere end ti procent af verdens befolkning i disse uger sætter kurs mod stemmeboksene.

Parlamentsvalget i Indien beskrives allerede som en folkeafstemning om den siddende premierminister, Narendra Modi, som på en gang er både hadet og elsket af folket. Kan han sikre sig yderligere fem år på posten? Eller må han vige pladsen?

Her følger en guide til verdens største demokratiske valg.

Hvor stort er parlamentsvalget?

Kæmpestort! I 2009 beskrev The Economist den indiske valgmaskine som en »tungt trampende elefant på en episk vandretur« tværs over landet. Indiens militær er 39 dage om at transportere stemmebokse gennem det store land – lige fra de rigeste kvarterer i Mumbai til de fattigste landsbyer i de fjerneste provinser.

Valget finder sted over syv faser i landets regioner. Dette er den eneste måde, hvorpå myndighederne kan garantere, at alle stemmeafgivelser foregår på sikker og retfærdig vis. Ingen vælgere må således have længere end to kilometer til stemmeboksen – i år er flere end 900 millioner indere over 18 år og dermed berettigede til at stemme.

Dette er flere borgere, end der bor på det europæiske og australske kontinent tilsammen. Ifølge BBC er der traditionelt en relativt høj stemmedeltagelse i landet. I 2014 stemte 66 procent af inderne.

Hvad stemmer inderne om?

Ved parlamentsvalget skal inderne beslutte sig for, hvem der skal repræsentere landet i parlamentets underhus, Lok Sabha, der har 543 sæder på valg. Skal et parti eller en koalition vinde regeringsmagten, skal det således have mindst 272 parlamentsmedlemmer bag sig i underhuset.

I 2014 var der flere end 8.250 kandidater og intet mindre end 464 partier at vælge iblandt. Ved dette parlamentsvalg vil de især skulle tage stilling til en bestemt person: den siddende premierminister, Narendra Modi.

Hvem er Narendra Modi?

68-årige Narendra Modi er frontfigur i det hindunationalistiske parti, BJP, som kom til magten i 2014, efter at det vandt 282 sæder i Lok Sabha. Valgsejren var den største, som et enkelt parti havde sikret sig i 30 år, og talte man BJPs allierede partier med, sad Modis koalition på 336 ud af parlamentets i alt 543 sæder.

Det er netop Narendra Modis hindunationalistiske retorik, der er en af grundene til, at han er så populær i Indien. Hinduisterne udgør et klart religiøst flertal i landet, og Modi har forstået at appellere til hinduister, der frygter en stigende islamisering, skriver CNN.

Narendra Modi vandt valgkampen i 2014 med løfter om ambitiøse reformer, der skulle sætte skub i Indiens økonomiske vækst og udvikling. Det er dog muligvis også resultaterne på dette område, der nu kan ende med at koste ham stemmer.

Hvem er han oppe imod?

Det største oppositionsparti hedder Kongrespartiet, og i spidsen for partiet står Rahul Gandhi. Han er søn af tidligere premierminister Rajiv Ghandi, ligesom hans bedstemor Indira var Indiens første kvindelige leder, mens hans oldefar Jawaharlal Nehru var landets første premierminister.

Rahul Gandhi går til valg med løfter om at eliminere Indiens ekstreme fattigdom inden 2030 og har blandt andet foreslået at indføre en slags borgerløn til landets fattigste 20 procent. Det er da også disse vælgere, han bør gå efter, hvis han skal gøre sig forhåbninger om at »stjæle« tilstrækkeligt med stemmer fra Modi.

Hvad går vælgerne da op i?

Især økonomi. Under Narendra Modi har Indien oplevet en stabil økonomisk vækst på omtrent syv procent om året, og hundrede millioner af indere er undsluppet fattigdom siden årtusindskiftet, skriver BBC. Er det godt nok?

I december oplevede Indien den laveste økonomiske vækst i 2018, og i januar viste en lækket arbejdsmarkedsrapport, at arbejdsløsheden blandt unge ikke havde været højere siden begyndelsen af 70erne.

Heldigvis for Modi er det ikke kun økonomien, som inderne stemmer efter. Faktisk kan Modis nationalistiske kurs blive det, der redder ham helskindet gennem valget, mener eksperter. Derfor fylder Narendra Modis nationale sikkerhedspolitik også mere i valgkampen denne gang, end den gjorde i 2014.

Ifølge BBC kan den væbnede konflikt med nabolandet Pakistan give Modi det »strong man«-image, som hans kernevælgere stemmer efter.

Valgresultatet forventes offentliggjort 23. maj.