I 36 år har han jaget nazister. Nu har han fået et nyt mål

En amerikansk nazijæger er blevet sat til at undersøge krigsforbrydelser i Ukraine for at sikre, at gerningsmændene ikke går ustraffet fri.

 
Eli Rosenbaum skal stå i spidsen for at lede USAs undersøgelser af krigsforbrydelser begået i Ukraine, fortæller Merrick Garland. Video: CNN. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er kendt for at have opsporet over 100 nazister.

Nu skal amerikanske Eli Rosenbaum stå i spidsen for at lede USAs undersøgelser af krigsforbrydelser begået i Ukraine.

Det fortalte den amerikanske justitsminister, Merrick Garland, da han uanmeldt besøgte Ukraine tirsdag, skriver CNN.

Alle, der vurderes at have begået krigsforbrydelser i Ukraine, skal identificeres og retsforfølges, forklarede Merrick Garland i forbindelse med besøget.

»Der er intet gemmested for krigsforbrydere. Det amerikanske justitsministerium vil stille dem, der begår krigsforbrydelser og andre grusomheder i Ukraine, til ansvar.«

»Gennem samarbejde med nationale og internationale partnere vil justitsministeriet sørge for at holde enhver person ansvarlig, der har begået ​​krigsforbrydelser, tortur og andre alvorlige krænkelser under den uprovokerede konflikt i Ukraine,« lød det under besøget.

Eli Rosenbaum har tjent i det amerikanske justitsministerium i 36 år. Han skal stå i spidsen for et nyt hold under ministeriet, der skal sikre retssikkerheden og efterforske særligt russere, der begår krigsforbrydelser i Ukraine.

Han har tidligere været leder af Office of Special Investigations under justitsministeriet, hvor han fra 1994 til 2010 var med til at fratage statsborgerskabet fra over 100 personer, der var anklaget for at stå bag nazistiske krigsforbrydelser.

I dag er Eli Rosenbaum direktør for Human Rights Enforcement Strategy and Policy.

Eli Rosenbaum beskrives oftest som »verdens mest succesrige nazijæger«.