Hyldest til den nye præsident – immunitet til den gamle

Mens Zimbabwe har taget Emmerson Mnangagwa i ed som præsident, har Robert Mugabe fået straffrihed og en klækkelig aftrædelsesordning.

Zimbabwes nye »President«, Emmerson Mnangagwa. Fold sammen
Læs mere

Zimbabwes leder gennem de seneste 37 år, Robert Mugabe, skal ikke frygte at blive retsforfulgt for overgreb på menneskerettighederne og for at have kørt sit land økonomisk i sænk.

Ifølge flere lokale medier har den 93-årige nu tidligere præsident fået immunitet og sikkerhed materielt. Aftrædelsesordningen omfatter ikke kun Robert Mugabe, men også hans kontroversielle kone, Grace, og hele Mugabes øvrige familie.

»Han (den nye præsident Mnangagwa, red.) har forsikret ’the First Family’ om ikke bare deres sikkerhed og velfærd men også om opretholdelsen af lov og orden landet over,« sagde George Charamba, der er præsidentens talsmand og højt på strå i Zimbabwes informationsministerium, til netmediet Bulawayo 24News.

Ifølge kilder tæt på Mugabes forhandlinger med landets magtfulde militær om betingelserne for at gå frivilligt af som præsident, forventes det, at den nu tidligere præsident vil få en pension, der vil være »ret generøs«. Det skriver avisen the Guardian, der også rapporterer, at Mugabe har nægtet at forlade Zimbabwe og nyde sit otium udenlands. Mugabe har understreget over for de militære myndigheder, som aftrædelsesordningen tilsyneladende er indgået med, at han vil dø i Zimbabwe. Et liv i eksil i Singapore eller Malaysia, hvor den aldrende Mugabe har fået hospitalsbehandling og menes at have adskillige ejendomme, har han afvist, skriver Guardian.

En kilde i regeringen bekræfter over for nyhedsbureauet Reuters, at det for Mugabe har været »meget vigtigt, at hans sikkerhed er garanteret, så han kan blive i landet … selv om det ikke vil afholde ham fra at rejse udenlands, når han vil og skal.«

Korruption for milliarder

Den generøse farvelpakke til Robert Mugabe og hans nærmeste er formentlig en voldsom provokation for Zimbabwes millioner af fat-tige og for den undertrykte, politiske opposition.

Under Mugabe-regimet er Zimbabwes engang blomstrende økonomi blevet kørt i sænk. Det store flertal af befolkningen er arbejdsløse og lever i fattigdom, mens myndighederne i Mugabes regime har afkrævet bestikkelse af befolkningen. Ifølge en rapport udarbejdet sidste år af organisationen Transparency International har korruption kostet Zimbabwe mindst en milliard dollar om året, og det er især politiet og lokale regeringsembedsmænd, der har fyldt lommerne på den måde.

Nu hedder den nye præsident så Emmerson Mnangagwa, og han lovede straks de knap 17 millioner zimbabweanere bedre tider.

»Vores økonomiske politik vil blive fokuseret på at skabe job, job, job,« sagde den tidligere vicepræsident under Mugabe, da han i går blev taget i ed som nyt statsoverhoved og hyldet af anslået 60.000 fremmødte på et stadion i hovedstaden, Harare.

Den nye præsident lovede også, at valget næste år vil blive afholdt som planlagt, og at han vil arbejde for at ændre Zimbabwes politiske klima, som med Mnangagwas egne ord er »giftigt, hadefuldt og splittet.«