Hvorfor vil Nordkorea bombe Guam? Er et angreb realistisk? Og hvad er Guam?

Forholdet mellem USA og Nordkorea bliver sammenlignet med den højspændte situation under Den Kolde Krig. En lille ø i det Fillipinske Hav er blevet omdrejningspunkt for de krigeriske udmeldinger – men hvorfor?

Iskolde vinde blæser mellem vest og øst. På den ene side lover Nordkorea bombeangreb mod USA - på den anden lover Donald Trump »ild og vrede« mod Nordkorea. I midten ligger en lille ø ved navn Guam. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT TENORIO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordkorea rasler med sablen overfor USA, og det højspændte forhold mellem vest og øst er nu mere betændt, end det har været i årevis. Onsdag meddelte Nordkoreas militær, at de er ved at gennemgå planer for at sende »medium- til langtrækkende ballistiske missiler« til Guam, ifølge det Sydkoreanske medie Yonhap News, som henviser til det Nordkoreanske medie KCNA.

Hvorfor bliver Guam, en lille ø i Stillehavet med et indbyggertal på ca. 162.742 indbyggere, pludselig truet af diktaturstaten?

Svaret skal findes i USA’s tilknytning til øen. Guam er en vigtig base for det amerikanske militær, der har været på øen siden 1898, hvor USA beslaglagde Guam under Den spansk-amerikanske krig.

Det er ikke et FN-anerkendt land, men ved en lov i 1950 blev Guam »uindlemmet amerikansk territorium«, og siden har det amerikanske militær brugt øen som base for både flåden og luftvåbnet.

Guam er et vigtigt militært midtpunkt for USA, som ifølge USA’s eget forsvarsministerium har 3.831 militærfolk på øen.

Amerikanske militærfolk udgør således ca. 2,35 pct. af Guams samlede befolkning.

Phd. Peter Viggo Jakobsen er lektor ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi, og forsker i international konflikthåndtering. Nordkoreas trusler vækker ikke stor bekymring hos ham, men at true en ø som Guam giver mening.

»Guam er et oplagt mål, fordi det er en fuldstændig afsondret ø, der er mange amerikanere, der ville blive dræbt, og der er vigtige millitærbaser på øen,« siger Peter Viggo Jakobsen.

Nordkoreanske tv-kanaler har for nyligt meddelt, at der i truslen også kan være tale om bombninger af USA’s fastland. Den del er Peter Viggo Jakobsen ikke sikker på holder. Eksperter, fortæller han, strides stadig om, hvorvidt en sådan krigshandling er muligt for diktaturstaten. Det er dog ikke et problem med Guam.

»Som et mål for missiler er Guam troværdigt, for der kan de ramme, og det gør truslen overbevisende. Det er stadig ret omdiskuteret om Nordkorea vil kunne ramme USA's fastland, men Guam ligger helt klart inden for en radius, som kan nås af nordkoreanske missiler,« siger han.

Nordkoreas løfter om krigshandlinger mod Guam bliver af USA’s præsident besvaret i både officielle udmeldinger og Tweets, der tilsidesætter forsonende diplomati.

»Nordkorea gør klogt i ikke at komme med flere trusler mod USA. De vil blive mødt med ild og raseri af en art, verden aldrig har set magen til,« sagde USA’s præsident Donald Trump tirsdag ved et møde, der blev transmitteret.

Udtalelsen har skabt stor furore blandt den politiske opposition såvel som republikaneren John McCain for at være benzin på et bål, der hellere skulle forsøges dulmet.

»Jeg tager afstand fra præsidentens kommentarer, for man bliver nødt til at være sikker på, at man kan handle på det, man siger,« siger John McCain til den amerikanske radiostation KTAR og supplerer:

»De store ledere, jeg har set, truer ikke, med mindre de er klar til handling, og jeg er ikke sikker på, at præsident Trump er klar til at handle.«

Den betragtning følger Peter Viggo Jakobsen, der ikke spår en ny kold krig mange chancer.

»Lad mig gøre en ting klart - det kommer ikke til at ske. Det, der foregår lige nu, er ren nervekrig. Trump er gået længere i sin retorik end andre tidligere har gjort, og det har fået Nordkorea til selv at komme med stærkere udmeldinger, men han har sagt præcis det, som Nordkorea plejer at sige.«

Er det det helt utænkeligt, at en krigshandling vil finde sted?

»Der er ikke noget, der er utænkeligt som sådan, men al erfaring viser, at de aldrig tager det skridt,« siger han og fortæller, at Nordkorea ikke er interesseret i at starte en krig.

»Nordkorea har ikke været i krig siden Koreakrigen, og det er de heller ikke interesserede i at komme igen. Trump har truet med ting, der ikke er konkrete. Nordkoreas udmelding er et forsøg på at gøre truslen konkret,« siger Peter Viggo Jakobsen.

USA har, ifølge landets forsvarsministerium, militær indsat i over 150 lande rundt om i verden heriblandt Japan, Thailand, Singapore og Sydkorea, som alle ligger indenfor en kortere radius end Guam. Men udover at Guam er en afsondret ø, har Nordkorea har også politiske interesser at varetage, fortæller Peter Viggo Jakobsen.

»Nordkorea er ikke i kridthuset hos nogen som helst, men Sydkoreas nye regering har faktisk haft en mere forsonende indstilling overfor Nordkorea, og det har man heller ikke lyst til at spolere,« siger han.

Nordkoreas millitær har jo sagt, at de kigger på konkrete planer for en bombning af Guam.

»Ja, men man lægger hele tiden planer for alle mulige typer situationer. Hvis man går tilbage til NATOs planer for, hvordan de skulle bekæmpe 3. verdenskrig, så blev der lagt en masse planer, som aldrig blev til virkelighed. Det er ikke unormalt,« siger han og forklarer, at situationen ikke kommer til at udvikle sig yderligere, hvis mudderkastningen stopper.

»Hvis Donald Trump holder op med at komme med de her udmeldinger, vil det hele højst sandsynligt gå i sig selv ret hurtigt,« siger han, men knytter som kommentar:

»Det er han godt nok ikke kendt for.«