Hvorfor slås alle om Aleppo?

Den syriske civile gruppe af frivillige "De hvide hjelme" leder efter overlevende i bygningsruiner i Bustan al-Basha i det nordlige Aleppo. Foto: Thaer Mohammed/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slaget om Aleppo er Syrien-krigens største og vigtigste.

Ingen andre syriske byer kan måle sig med Aleppos betydning, når det gælder krigens fremtidige udfald. Og antallet af involverede parter i kampene i Syriens største by er større end noget andet sted i Syrien. Alle tager del i kampene. Direkte eller indirekte.

Forklaringen er først og fremmest, at Aleppos fald vil have enorm symbolsk værdi for de sejrende. Men byen har også en vis strategisk og økonomisk betydning. Og derfor er Rusland, Iran, shiamilitser, det syriske regime og Hizbollah alle med i kampen mod de syriske oprørere, der især støttes af Saudi-Arabien, Tyrkiet og USA.

»En sejr til regimet i Aleppo vil overbevise oppositionen om, at regimet ikke står for fald,« siger Ammar Waqaf til al-Jazeera. Han er chef for Gnosos-gruppen, der analyserer og kommenterer udviklingerne i Syrien.

»Hvis regimet erobrer hele Aleppo, vil det være et tydeligt signal om, at den væbnede opposition og dens støtter har fejlet,« siger han.

Siden begyndelsen af februar 2016 har det syriske regime forsøgt at indlemme oppositionsgrupperne i små såkaldte lommer, hvorefter de afskærer forsyningsruter. Sådan er situationen i Deraa, hvor oprøret begyndte i 2011. I Damaskus er oprørerne også blevet indlemmet, og siden juli har regimet med få afbrydelser holdt det østlige Aleppos 300.000 indbyggere under belejring. Det står i skarp kontrast til situationen for bare halvandet år siden, hvor det var oprørerne, der vandt det ene slag efter det andet over regimet.

»Jeg tror, regimet er optaget af at vise, at vinden er vendt, og at oprørerne får stadig dårligere kort på hånden ved forhandlingsbordet ved at fortsætte kampene mod regimet,« siger Ammar Waqaf.

Shashank Joshi, forsker ved Royal United Services Institute i England, mener, at Aleppo har stor strategisk betydning for regimet.

»Den strategiske strid er om forsyningsruterne og den humanitære hjælp,« siger han til BBC.

Pointen er, at regimet svækker oppositionen voldsomt, hver gang dens forsyningsruter bliver afskåret, og regimet får lettere ved at øge presset andre steder.

Indtil Rusland trådte ind i krigen på regimets side for et år siden, var præsident Assads hær i opløsning og stærkt presset. I løbet af de seneste uger er regimet begyndt at udstationere forstærkninger i områder, hvor der endnu ikke er kampe.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til BBC. Den er siden blevet opdateret.