Hvorfor kører Islamisk Stat i Toyota?

Islamisk stat har fået et nyt magtfuldt våben i kampen for kalifatet. Toyota ladvogne i tusindvis.

Hvorfor kører Islamisk Stat i Toyota? Og hvor får de dem fra? Det forsøger både FBI, CIA og det berygtede amerikanske skattevæsen at finde svar på. Fold sammen
Læs mere
Foto: AAMAQ NEWS VIA YOUTUBE

WASHINGTON: I Toyotas hovedsæde i Aichi i Japan aner man ikke sine levende råd. Det amerikanske forbundskriminalpoliti FBI er på sagen. Det samme er USAs hemmelige tjeneste CIA. Og det berygtede skattevæsen i Washingtons med deres særlige terrorafdeling er igang med en større kulegravning. Også de sociale medier svømmer over med de eneste spørgsmål, der interesserer amrikanerne lige nu: Hvorfor kører Islamisk Stat i Toyota? Og hvor får de dem fra?

Alle kender billederne. Toyotas Landcruiser og Hilux modellerne ruller igennem gaderne i endnu en erobret by i enten Syrien, Libyen eller i Irak, og fra ladet på vognen står en hætteklædt mand med et maskingevær. Men hvor kommer de fra? Nogle af dem er købt på et brugtmarked. Andre er splitternye. Og ingen aner, hvor de er købt, eller hvordan de bliver transporteret ind til Islamisk Stat.

Toyotas informationschef er på fast overarbejde. Bilfabrikkerne har selvfølgelig en terrorpolitik om ikke at sælge biler til terrorister eller til organiserede kriminelle. Selvfølgelig har de det. Det er jo en pæn forretning. Det eneste, der er et problem med en sådan forretningspolitik er, at den er dømt til at mislykkes. For hvordan kontrollerer man, at den pæne mand, der afgiver en bestilling på 100 Toyota Hilux nu kun vil bruge dem til f.eks. sine ansatte håndværkere. Den slags virksomhedsregler er kun lavet med et eneste formål. At sikre sig selv, hvis det skulle gå galt.

Og så er der den lille blikkenslagermester fra Texas, hvis ladvogn pludselig blev indrulleret i Islamisk Stat. Det var ganske vist en Ford, men hans bil dukkede pludselig op i nyhederne, da Islamisk Stat var ved at skyde endnu by i Syrien sønder og sammen. På ladet stod en mand fra Islamisk Stat og affyrede sit maskingevær, og på siden af bilen stod »Mark-1 Plumbing«. Og så brød helvedet løs i den lille texanske by. Blikkenslageren Jeff Oberholtzer modtog trusler på telefonen, og rasende folk beskyldte texaneren for at støtte international terror.

»Min sekretær brød helt sammen i løbet af kort tid«, sagde Oberholtzer, som benægter at han nogensinde har støttet terror. Og det har han selvfølgelig heller ikke, men folk er revnende ligeglade, for de har fundet en person, hvis ladvogn bliver brugt i Islamisk Stats brutale krig. Og så kan man lige så godt lade sit raseri gå ud over ham.

Historien er, at han solgte sin gamle ladvogn til en Ford-forhandler i Texas, og den blev så solgt videre på en auktion. Så blev den solgt videre og videre og videre, indtil den endte i hænderne på en tjetjensk gruppe, der kalder sig Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, som så transporterede den videre til Syrien. »Jeg kan ikke engang udtale navnet«, siger blikkenslageren til de lokale TV-medier. Men lige meget hvad. Telefonen ringer døgnet rundt med besked om, at han er en død mand.

På de sociale medier er man lige så hårde ikke alene over for blikkenslageren og andre, hvis ladvogne er endt i hænderne på terrorgruppen. Konspirationsdelen af nettet mener, at det her er et klart bevis for, at USA aktivt støtter Islamisk Stat i et snedigt komplot, som skal føre til amerikansk dominans af verden.

Men i den mere seriøse ende bliver det taget alvorligt. For det er tusinder af helt nye Toyotaer, som terroristerne kører rundt og ikke kun gamle aflagte. USAs tidligere ambassadør i FN, Mark Wallace, som i dag er øverste chef for en organisation, der arbejder med anti-ekstremisme-projekter, siger, at det er meget beklageligt, at Toyota er blevet terroristernes brand. Han opfordrer Toyota-fabrikkerne til at gøre meget mere for at komme til bund i mysteriet, for det må ikke være så let for dem at skaffe disse nye køretøjer i så store mængder.

Også den irakiske regering er igang med en større undersøgelse, fordi ladvognen er et magtfuldt våben i hænderne på terroristerne. Den kan rumme soldater, våben og så er den firehjulstrukket, hvilket gør den særdeles velegnet til den type hurtige operationer, som Islamisk Stat er blevet berømte for.

»Vi stiller nærgående spørgsmål til vores nabolande for at finde ud, om vi kan stoppe det her«, siger Iraks ambassadør i USA, Lukman Faily. I mellemtiden arbejder alle amerikanske hemmelige tjenester på at finde ud af, hvor de kommer fra. Og få dem stoppet. Og Toyotas informationschef? Han har lukket telefonen og lader sin automatiske telefonsvarer gentage, at det er virksomhedens politik ikke at sælge til terrorister, siger amerikanske journalister.