Hvorfor er mænd i større fare for coronasmitte end kvinder? Svaret kan være biologisk

Mænd smittes og dør i langt højere grad af covid-19 end kvinder. Hidtil har forklaringen været, at mænd typisk fører en mere usund livsstil, end kvinder gør, men nu viser det sig, at der kan ligge biologiske grunde bag.

Der kan være biologiske grunde til, at mænd er i større smittefare for covid-19 end kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Benoit Tessier/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At mænd er i større fare for at få covid-19 end kvinder, viser flere undersøgelser fra nogle af de lande, der er hårdest ramt af coronasmitte.

En analyse af alle covid19-patienter i Kina fra december 2019 til februar 2020 viste således, at mænd udgjorde cirka 60 procent af det samlede antal smittede.

I Sydkorea udgjorde mænd op mod 62 procent af alle smittetilfælde, ligesom der var 89 procent større risiko for dødsfald blandt smittede mænd end blandt smittede kvinder.

I Italien viser rapporter, at mænd udgjorde 58 procent af alle smittetilfælde i landet fra sidst i februar til midt i marts. For samme periode udgjorde mænd 72 procent af dødstallet, skriver Los Angeles Times.

Indtil videre har forklaringen bag dette lydt, at mænd i højere grad end kvinder fører en usund livsstil. Rygning er en af de faktorer, der er blevet fremhævet. Eksempelvis ryger halvdelen af mændene i Kina, mens dette kun gælder 2,7 procent af de kinesiske kvinder.

Er hemmeligheden et bedre immunforsvar?

Det viser sig nu, at der kan ligge biologiske faktorer til grund for de store forskelle. Kvinders immunsystem kan således være bedre til at håndtere coronavirus end mænds.

Der blandt andet tale om det kvindelige hormon østrogen samt det faktum, at kvinder har to X-kromosomer, som indeholder immunforsvarsrelaterede gener, hvorimod mænd kun har et af disse X-kromosomer.

Østrogen er et kvindeligt kønshormon, som dannes i æggestokkene. Produktionen af østrogen falder, idet kvinder når overgangsalderen.
Både mænd og kvinder har østrogen i kroppen, men kvinder har et langt højere niveau, mens det mandlige kønshormon er testosteron.

Et forsøg fra 2016 og 2017 viste, at når man blokerede for østrogen eller fjernede æggestokke hos mus af hunkøn, var der større risiko for dødsfald af sars- og mersvirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Parks/Ritzau Scanpix.

Fra 2016 til 2017 stod Stanley M. Perlman, professor i mikrobiologi ved Iowa University i USA, i spidsen for et forsøg, hvor man testede mus for lungesygdommen sars (Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus) og den lignende sygdom mers (Middle East respiratory syndrome-related coronavirus).

Her viste resultatet, at mus af hankøn udviklede sars med lavere eksponering af virus end mus af hunkøn. Immunsystemet hos mus af hankøn var langsommere til at rense kroppen for virus, ligesom mus af hankøn i højere grad led af lungeskader og døde hurtigere.

Da forskerne blokerede for østrogen eller fjernede æggestokkene hos mus af hunkøn, viste resultatet, at der var højere risiko for dødsfald. Da forskerne efterfølgende blokerede for testosteron hos musene af hankøn, viste resultatet ingen forskelle.

Resultatet tyder ifølge forskerne på, at det kvindelige kønshormon kan spille en vigtig rolle i forhold til immunsystemet.

En overdreven, men sandsynlig model

Ifølge Stanley M. Perlman er der i forsøget tale om en overdreven model af, hvad der sker hos mennesker, idet forskellene mellem det menneskelige han- og hunkøn er knap så udtalte. Han mener dog, at resultaterne af forsøget også kan gøre sig gældende for covid-19, skriver The New York Times.

Sars og mers stammer fra coronavirus, og derfor mener Stanley M. Perlman, at der kan drages paralleller mellem undersøgelsen fra 2017 og den pandemi, vi netop nu oplever.

Mænd blev også i højere grad påvirket af sars og mers. Selv om flere kvinder i 2003 blev smittet med sars i Hongkong, var dødsraten blandt mænd 50 procent højere, skriver The New York Times.

Der er endnu ikke foretaget omfattende undersøgelser af kønsforskellen for smittede af covid-19. Kun 6 ud af 20 lande har, indtil videre, udgivet kønsrelateret data for tallene af bekræftede smittede og dødsfald.