Hvordan sætter man Twitter i brand? En kontroversiel forfatter kastede sig over en kurvet model og fandt svaret

Han havnede i en shitstorm efter en kommentar om en kurvet models udseende. Det er ikke første gang, at højrefløjsdarlingen Jordan B. Peterson havner i modvind.

Yumi Nu fotograferet på den røde løber i New York, da årets badetøjsudgave af Sports Illustrated blev præsenteret. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Angelillo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Undskyld. Ikke pæn,« skrev han.

Og så gik Twitter ellers i gang.

Kommentaren, der faldt fra den kontroversielle forfatter og psykolog Jordan B. Peterson, var rettet mod Yumi Nu, der er halvt japansk, halvt amerikansk og plussize model. Peterson reagerede på, at hun var på forsiden af det amerikanske magasin Sports Illustrated, der er berømt for den årlige »badetøjsudgave«.

Tidligere var det spækket med åleslanke modeller, men tiderne har ændret sig. Dog ikke Jordan B. Petersons retning.

Peterson er født i 1962 i Canada og er psykolog og professor ved universitetet i Toronto. Han blev verdensberømt for bogen »12 Rules for Life: An Antidote to Chaos«, der udkom i 2018 og gjorde ham til et globalt fænomen.

De seneste år har Jordan B. Peterson fået 2,7 millioner følgere på Twitter, ligesom fem millioner følger ham på YouTube.

Yumi Nu-sagen er ikke den første, der bringer Jordan B. Peterson i modvind. Han har tidligere udtalt sig i skarpe vendinger om køns- og identitetsdebatten.

Denne gang antager debatten nye højder, for i kølvandet på tweetet blev modstanden så stor, at Jordan B. Peterson først annoncerede, at han ville trække sig fra Twitter, idet han mente, at tonen på mediet var blevet for hård.

»Den endeløse strøm af onde fornærmelser er virkelig ikke noget, der kan opleves andre steder,« skrev han blandt andet.

Det var der dog brugere, der fandt dette hyklerisk, hans tweet om Yumi Nu taget i betragtning.

»»Den endeløse strøm af onde fornærmelser«. Du skrev dette for kun 13 timer siden: »Undskyld. Ikke pæn«,« bemærkede en bruger.

En anden bruger retweetede et foto af Jordan B. Peterson med ordlyden »Undskyld. Ikke pæn«.

Selvom bølgen af modstand fik altså fik Peterson til at meddele, at han ville trække sig fra Twitter, har der flere gange siden da været aktivitet på Jordan B. Petersons Twitter-konto.

Modstandere mener, at professoren er kvindefjendsk og patriarkalsk, og de beskylder ham for at være fortaler for den yderste højrefløj, samt ikke at have tilstrækkeligt videnskabeligt belæg for sine påstande.

Støtter mener derimod, at han skriver til den moderne mand, og at han er en saglig, borgerlig stemme i debatten.

Jeg vinder, du taber

Sagen taler ind i en større diskussion om diversitet i medier. Yumi Nu har tidligere udtalt sig om den modstand, hun har mødt som plussize og minoritetsmodel:

»Jeg følte, at jeg var mindre værdig til at være asiatisk, fordi jeg følte mig som en outsider, der var så høj,« udtalte Yumi Nu, der er 180 centimeter tidligere til NBC Asian America.

»Alt, jeg ville gøre, var at være hvid – at være hvid nok til at passe ind og ikke blive kaldt Godzilla.«

I første omgang undlod både Yumi Nu og Jordan B. Peterson at udtale sig til medier om sagen.

Yumi Nu har dog senere lagt en video på det sociale medie TikTok, hvor Jordan B. Petersons tweet kan ses i baggrunden. Her mimer hun til en sangtekst af Nicki Minaj, med ordene:

»Opgiv det! Det er mig! Jeg vinder! Du taber! Hahahahahahaha.«