Hvordan kan et passagerfly forsvinde ud i den blå luft?

Kritikere vil have luftfartsmyndighederne til at forklare, hvordan et passagerfly med 162 mennesker om bord kan forsvinde i en tid, hvor satellitter overvåger hvert eneste skridt, vi tager.

Eksperter kritiserer, at det ikke er muligt at monitorere passagerfly ordentligt, så de ofte forsvinder, hvis de styrter ned. Her ses pårørende til nogle af de forsvundne om bord på AirAsia flyet, som forsvandt søndag 28. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: MADE NAGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

INDONESIEN: Hvordan kan et passagerfly forsvinde ud i den blå luft i en tid, hvor folk kan spore deres smartphones ned til en radius af få meter?

Det spørgsmål stiller mange kritikere, efter et passagerfly fra AirAsia med 155 passagerer og syv besætningsmedlemmer om bord forsvandt fra radaren over Javahavet i Indonesien tidligt søndag morgen dansk tid.

Paul Hudson, formand for Flyersrights.org, siger til nyhedsbureauet Reuters, at det er på tide, at lovgiverne kræver bedre sporing. Flyersrights.org er med sine 40.000 medlemmer er den største nonprofit-forbrugerorganisation i USA, der repræsenterer flypassagerer.

Han bakkes op af kollegaen Kevin Mitchell, der er direktør for Business Travel Coalition. Han fortæller, at den manglende evne til hurtigt at finde fly sandsynligvis vil have en negativ virkning på rejsende.

»Vi presser på for at gøre sporing til en højere prioritet for tilsynsmyndighederne,« siger Kevin Mitchell til Reuters.

Men til trods for ønsket om bedre sporing »er en løsning mindst et årti væk«. Det vurderer Charles Leocha, der er formand for Travelers United. Han peger blandt andet på industriens modvilje mod de omkostninger, det vil medføre at opgradere udstyret.

Spørgsmålet om bedre sporingsudstyr meldte sig for alvor, da passagerflyet MH370 fra Malaysian Airlines forsvandt i marts med 239 mennesker om bord. Det fortsat ikke blevet fundet og menes at være styrtet ned i en fjerntliggende del af Det Indiske Ocean.

Søgningen efter AirAsia-flyet bliver genoptaget tirsdag, hvor myndighederne vil udvide eftersøgningsområdet.

Syv zoner af Javahavet blev mandag afsøgt, og det vil tirsdag blive udvidet med fire områder.

Chefen for den indonesiske eftersøgnings- og redningstjeneste, Bambang Sullistyo, sagde ifølge CNN mandag, at flyet formentlig ligger på bunden af havet.

Adskillige lande bidrager til eftersøgningen, og senest har USA sendt et krigsskib til området for at hjælpe.

Flyet var søndag på vej fra Indonesien til Singapore, men efter en times flyvning anmodede piloterne om at stige fra 32.000 til 38.000 fod på grund af dårligt vejr. Derefter har myndighederne ikke haft kontakt med flyet.