»Hvor længe vil De endnu ydmyge Dem og være Trumps udenrigsminister?«

USAs udenrigsminister Rex Tillersons pressekonference i NATOs hovedkvarter var et studie i direkte spørgsmål fra journalister og et studie i, hvor elegant man som politiker kan tage selv de mest frække spørgsmål. Få svaret her på, hvad Tillerson svarede journalisten på ovenstående spørgsmål.

epa06371060 Tillerson er stadig USAs udenrigsminister her i NATOs hovedkvarter. EPA/STEPHANIE LECOCQ Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det store spørgsmål, amerikanske journalister stiller sig i disse dage, er, hvor længe udenrigsminister Rex Tillerson stadig sidder på sin post.

Kilder angiveligt i Det Hvide Hus har flere gange de seneste uger sagt, at Tillersons dage er talte, og at han skal erstattes som udenrigsminister af CIAs nuværende chef, Mike Pompeo.

På NATOs udenrigsministermøde i dag vovede Tillerson sig ind i løvens hule og deltog i en pressekonference med amerikanske journalister. Han fik spørgsmålet: »Hvor længe har De tænkt sig at ydmyge Dem ved at blive på posten?« med tilføjelsen. »De er jo en respekteret mand«.

Rolige Tillerson

Berlingske sad i salen, da spørgsmålet blev stillet, og når man er sammen med amerikanske journalister, ved man, at disse kolleger er meget direkte i deres spørgeteknik.

Stilheden efter spørgsmålet blev næsten klicheagtig øredøvende. Men Tillerson havde et lille smil på læben, da han roligt svarede, at de rygter løb rundt hver sjette uge, og at han var her endnu, og dermed var det spørgsmål besvaret.

Men det er det store spørgsmål, som stilles i alle sammenhænge, hvor Tillerson optræder, er, hvor længe endnu er han på posten, for ingen gider for alvor spilde tiden med en person, der ikke længere nyder den amerikanske præsidents tillid.

Dertil er der for meget på spil lige nu internationalt med et Mellemøsten, der som sædvanlig er i en krigstilstand, et Nordkorea med en uberegnelig leder og et Rusland, hvor præsident Vladimir Putin ser en vestlige konspiration i, at Rusland udelukkes fra OL næste år.

Det samme spørgsmål bliver hvisket i krogene af diplomaterne, som forsøger at fritte deres amerikanske kolleger om, hvor længe han holder.

Tlllerson blev dog også stillet et spørgsmål om Jerusalem og Trumps ønsker om at anerkende byen som Israels hovedstad. Også der svarede han professionelt og roligt.

»Vent til den tale, præsidenten holder senere i dag. Der vil være mange ting i den, og USA ønsker stadig at forhandle en fredsløsning igennem i Mellemøsten. Der er stadig en god chance for at opnå fred«, svarede han.