Hvor i himlens navn kan jeg oplade min telefon?

Somme tider kan groteske sager udtrykke et reelt problem. Når en mand går på scenen under en teaterforestilling­ for at oplade sin telefon – er det, fordi vi savner stikkontakter.

En ny amerikansk måling viser, at knap en tredjedel af de adspurgte siger, at de ikke kan leve uden deres telefon, kun 20 procent siger det samme om sex. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

Hvis to historier om det samme emne er udtryk for en tendens, så har vi en tendens. Og det er endda en global tendens, for de er dukket op i to forskellige lande.

I New York lyste de sociale medier op med en videooptagelse af en teatergænger, som i Booth Theatre listede op på scenen under en forestilling. For at gramse på skuespillerne eller klage over, at de mumlede? Nej, han havde fået øje på en stikkontakt, og han gik derop for at sætte sin smartphone til opladning.

 

London ville ikke stå tilbage for rivalen på den anden side Atlanterhavet, og et par dage senere kunne Guardian medier beskrive, hvordan politiet havde lagt en mand i håndjern for at oplade sin telefon ombord på et tog. En togbetjent blev sur over, at manden brugte en af stikkontakterne på toget til at oplive sin iPhone, og hun tilkaldte politiet, som sigtede ham efter en paragraf om at »udlede elektricitet« fra et offentligt transportmiddel.

En hurtig Google-søgning afslører, at de nylige sager langt fra er de eneste. I Sarasota og Los Angeles er personer blevet anholdt for at bruge offentlige stikkontakter til at oplade deres telefon, voksne mennesker er kommet i slagsmål om kontakter på caféer og i lufthavne, og det fører til tre hurtige konklusioner: At der er et behov for at kunne oplade mobiltelefonerne i det offentlige rum; at der tilsyneladende er love, som forbyder at bruge offentlige stikkontakter; og at en moderne storby – som en forsker siger – må tackle begge problemer.

 

Og hvorfor skulle en storby det?

Fordi min storby gerne vil være bedre end din storby, og fordi en smartphone i dag er så meget mere end Fruit Ninja. Den er det femte element, som klarer swipp-betalinger, finder vej i trafikken, går på internettet, og så kan den vist også bruges til at ringe med. Ikke uden grund siger amerikanerne i en nylig måling, at smartphonen er vigtigere end sex. Knap en tredjedel af de adspurgte siger, at de ikke kan leve uden deres telefon, kun 20 procent siger det samme om sex.

Gratis el-standere – men kun til elbilen

Når storbyer kan opstille gratis opladere til elbiler, kan de formentlig også finde ud af at byde sig til med stikkontakter eller USB-stik, siger kritikere, og en professor i byplanlægning siger til Atlantic, at opladning af smartphones nu skal tages med i en hvilken som helst planlægning i det offentlige rum:

 

»På et tidspunkt var elektriciteten dyr og distributionen besværlig, og man kunne ikke have alle til at snuppe strøm fra alle stikkontakter,« siger Malcolm McCullough. Men de dage er forbi, smartphonen tager kun meget lidt strøm, og »opladning er blevet et basalt infrastrukturelt behov i storbyer og på offentlige transportmidler.«

Alternativet er at få »Svanesøen« afbrudt af en mand på lave batterier.