Hvor brutalt og bestialsk kan det blive?

Islamisk Stat gør ikke rede for, hvorfor de eskalerer brutaliteten vel vidende, at det kan føre til endnu flere bombeangreb fra koalitionen.

Anwar Tarawneh var gift med den jordanske pilot, Maaz al-Kassasbeh, der blev taget til fange og senere dræbt af Islamisk Stat. Fold sammen
Læs mere
Foto: KHALIL MAZRAAWI

Da verden sidste sommer for alvor stiftede bekendtskab med de ekstremistiske islamister i Islamisk Stat (IS), var det hen ved 20 irakiske soldater, der blev henrettet med nakkeskud i en grøft på slagmarken i det nordlige Irak.

Siden har billederne af Islamisk Stat, der skærer hovedet af vestlige og japanske journalister, vidnet om en tilsyneladende grænseløs brutalitet, der nu har nået nye højder med den levende afbrænding af den 26-årige jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh.

Han fløj et af de kampfly, som Jordan bidrager med i den USA-ledede koalition, der bomber IS i Irak og Syrien, men for knap halvanden måned siden styrtede hans fly ned, og Muath al-Kasaesbeh blev taget til fange og holdt som gidsel. Nu er han brændt levende i et stålbur, og det er den straf, der venter andre soldater fra koalitionen, hvis de tages til fange af Islamisk Stat, lader de militante islamister forstå.

Mens journalister og nødhjælpsarbejdere »kun« får halsen skåret over, bliver soldater fra koalitionen brændt levende. Det er en mere pinefuld død, lyder forklaringen fra IS, der ifølge seniorforsker ved tænketanken Hudson Institute Naser Khader oven i købet er i besiddelse af personlige oplysninger om Jordans øvrige piloter. Dem har IS tvunget ud af den nu døde pilot efter tortur.

Kalifatets islamister gør ikke rede for, hvorfor de på denne måde eskalerer brutaliteten vel vidende, at det kan føre til endnu flere bombeangreb fra koalitionen.

Ifølge Naser Khader og Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), kan forklaringen være som følger: IS forsøger at slå kiler ind i koalitionen og ikke mindst i koalitionslandenes befolkninger.

I Jordan og de øvrige arabiske stater, der bidrager med kampfly, er der i forvejen en vis modstand i befolkningerne mod alliancen med USA – især blandt den del, der sympatiserer med Islamisk Stats religiøse ekstremisme, og blandt dem, der ikke kun vil bekrige IS, men i lige så høj grad det syriske regime.

Det er også reaktionen hos den syriske opposition, som de vestlige regeringer støtter politisk og moralsk. De amerikanskledede luftangreb kan ikke udrydde IS, medmindre der koordineres og samarbejdes med de moderate oprørsgrupper, og medmindre Syriens Frie Hær, der både bekæmper Islamisk Stat og Assad-regimet, får våben, fastslog oppositionens præsident, Khaled Khoja, i går.

I Jordan er der tilmed skepsis over for bomberne mod IS blandt de sunnimuslimer, der tilhører samme stamme, som de sunnimuslimer, IS »beskytter mod« shiaregimerne i Irak og Syrien.

I givet fald synes Islamisk Stat at have forregnet sig. I hvert fald overdøvede råbet om hævn over IS i går alt andet i Jordan, hvor det royale regime udmærket er klar over, at IS vil udvide sit kalifat på jordansk territorium.

Svaret på afbrændingen af piloten kom da også prompte: To af i alt over 200 islamistiske fanger blev henrettet onsdag morgen.

Den ene – en kvinde som Jordan tilbage i 2005 dømte til døden for medvirken til et terrorangreb i hovedstaden, Amman, i 2005 – krævede IS for nylig løsladt som en modydelse for at sætte den jordanske pilot på fri fod.

Men det var kun på skrømt. For nu viser det sig ifølge Naser Khader, at piloten allerede blev brændt levende den 3. januar, og det bedrag forstærker blot jordanernes hævntørst, der også kom for dagen andre steder i Mellemøsten.

Storimamen for al-Azhar universitetet i den egyptiske hovedstad, Kairo, sheik Ahmed al-Tayeb, krævede i går, at IS straffes med »drab eller korsfæstelse eller afskæring af hænder og fødder«.

Også USAs præsident Obama har svoret hævn, men Obama står samtidig med sin egen gidselkrise, der kalder på en løsning. Som det udenrigspolitiske netmedie Foreign Policy understreger, så kan den bestialske afbrænding af piloten, Muath al-Kasaesbeh, betyde, at Obama må ty til en redningsaktion udført af de amerikanske elitestyrker, hvis det skal lykkes at redde en 26-årig amerikansk nødhjælpsarbejders liv, som i dag er IS’ eneste offentligt kendte gidsel.