»Hvis jeg fik zika-symptomer, ville jeg vente nogle måneder med at dyrke ubeskyttet sex«

Den frygtede zikavirus smitter muligvis ikke kun via myg, men kan måske også overføres seksuelt.

Kommunalmedarbejdere spreder insektgift i byen Recife i Brasilien som led i bekæmpelsen af myggebåren zika-virus. Fold sammen
Læs mere
Foto: UESLEI MARCELINO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den frygtede zikavirus, som Aarhus Universitetshospital nu også har konstateret i Danmark, har allerede været kædet sammen med fosterskader og lammelser hos voksne. Virusset spreder sig via myg, men forskere øjner ifølge The New York Times også en anden ildevarslende mulighed: At sygdommen kan overføres via sex.

Og på trods af, at mistanken blot hviler på to tilfælde fra lægevidenskaben, som peger på, at sygdommen kan overføres seksuelt, er en generel advarsel ifølge flere eksperter værd at overveje - også til andre end gravide.

»To tilfælde er ikke rigtigt nok til at berettige en stor officiel advarsel, men nogen burde klart anbefale, at man tager sine forholdsregler. Og risikoen for seksuel overførsel af sygdommen bør helt sikkert undersøges til bunds,« siger dr. William Schaffner, præventiv chef ved Vanderbilt University Medical School, til The New York Times.

Og virusekspert Scot Weaver, direktør ved Institute for Human Infections and Immunity ved University of Texas, er heller ikke i tvivl om, at han ville tage sine forholdsregler, hvis uheldet var ude.

»Hvis jeg som mand fik zika-symptomer, ville jeg vente nogle måneder med at dyrke ubeskyttet sex,« siger han avisen.

Som det aktuelt ser ud herhjemme, råder Statens Serum Institut gravide og folk, som overvejer at blive det, til at overveje at udskyde ikke nødvendige rejser til en lang række af de ramte lande i Syd- og Mellemamerika.

Zikavirus smitter gennem aedesmyggen og kan derefter gives videre fra mor til foster under graviditeten eller under fødslen. Og så er virusset altså også under mistanke for at kunne overføres seksuelt.

Læs hele historien