Hvis islamister har slået to russere ihjel – stakkels dem

Hvis »himlens sønner« vitterligt har slået to russiske agenter ihjel – så er fanden løs. Det vil styrke et russisk-vestligt samarbejde mod Islamisk Stat og føre til blodig gengældelse.

Islamisk Stats flag. Foto: JM Lopez/AFP Fold sammen
Læs mere

Den seneste snuff-film fra Islamisk Stat rummer en konstatering og et spørgsmål. Konstateringen er, at der tydeligvis skal mere og mere til for at fange omverdenens opmærksomhed.

Nu er islamisterne nødt til at bruge en lille dreng til at myrde to »fjender« for at få video-omtale.

På den måde er videoen endnu et udtryk for Islamisk Stats almindelige deroute, og hvis videoen er sand – hvis baggrunden for henrettelserne er korrekt – vil derouten nu accelerere. For den nye video er på russisk med engelske og arabiske undertekster, og i indslaget siger ofrene, at de er agenter for den russiske efterretningstjeneste, FSB, og at de var sendt på en mission ind i Islamisk Stat.

Spørgsmålet er – hvad nu?

Den ene mulighed er, at Rusland vil hævde, at de to ikke var russiske agenter og dermed melde hus forbi. En talsmand for det russiske udenrigsministerium sagde i går til BusinessWeek, at oplysningerne i videoen var »tvivlsomme,« og at de russiske »sikkerhedsorganisationer nu vil foretage en grundig efterforskning. Det ligner endnu en iscenesat provokation mod Rusland.« Andre kritikere har hæftet sig ved, at man efter likvideringen ikke kunne se skudsår eller blod på de to lig, og at det lignede et teaternummer.

Den anden mulighed er, at der vitterligt er tale om en likvidering af FSB-agenter. Mindst 1.500 russere kæmper for Islamisk Stat, og på de sociale medier taler beboere i kalifatet ofte om den nøglerolle, som en hård tjetjensk kerne spiller i kalifatet. Eksperter har over for Foreign Policy identificeret drengen i videoen som den samme dreng, der i november 2014 optrådte i en rekrutteringsvideo. Han blev dengang identificeret som Abdullah, en nyligt ankommet kasakhisk rekrut, som på kasakhisk sagde, at »jeg er kommet for at slagte alle jer hedninge.«

Rusland og tidligere sovjetrepublikker som Kasakhstan har et voksende problem med muslimsk terror i Kaukasus-regionen, og derfor ville det ikke være udelukket, at den russiske efterretningstjeneste havde agenter eller løsarbejdere i Islamisk Stat og heller ikke – som det bliver sagt i videoen – at en af agenterne havde til opgave at likvidere en unavngivet, men formentlig tjetjensk leder.

Hvis oplysningerne er korrekte, og hvis russerne vedgår dem, har Islamisk Stat scoret et selvmål af dimensioner. For det første fordi det vil skabe fodslag og praktisk samarbejde mellem USA-koalitionen og Rusland i kampen mod Islamisk Stat, og for det andet fordi det vil føre til en hævn. Uanset hvor alvorlige de vestlige angreb er, bliver de foretaget med en vis hensyntagen til konventioner og civilister; Rusland har derimod en sofistikation som en kampvogn i den slags situationer, og det klassiske eksempel er fra Ronen Bergmans bog »The Secret War with Iran:«

30. september 1985 bortførte en islamisk terrororganisation fire russere i Beirut, og de sovjetiske efterretningsmyndigheder trådte til. Først oplyste de en indflydelsesrig sheik om, at Moskva overvejede et missilangreb på den hellige by Qom i Iran, og derefter fandt de en af bortførerne og kidnappede to af hans familiemedlemmer. Liget af den ene blev smidt foran familiens hus, hans hals var skåret over, og hans penis var stoppet i munden på ham. 30. oktober blev de bortførte russere løsladt som »en goodwill-gestus,« skriver Bergman. Jerusalem Post har tidligere beskrevet samme hændelsesforløb.

En tilsvarende holdning er fulgt med ind i den moderne æra, bl.a. da somaliske pirater i 2010 besatte et russisk containerskib. Russiske frømænd angreb fartøjet, befriede gidslerne og satte de ti pirater ud i en gummibåd uden navigationsudstyr og 560 kilometer fra land. Det russiske forsvarsministerium oplyste senere, at de ti aldrig nåede i land og omkom til havs, skriver Moscow Times.

En russisk gengældelsesaktion – og et samarbejde med Vesten – afhænger som sagt af, om videoen er ægte, og om russerne vedgår ægtheden eller bagatelliserer den. Men hvis begge betingelser opfyldes, har medlemmerne af Islamisk Stat undermineret kalifatet og deres familiemedlemmer i Rusland og i russisk interessesfære. De pågældende familiemedlemmer gør i givet fald klogt i at se sig over skuldrene og håbe, at den dumpe lyd på dørtrinet ikke er, hvad det kan være. For ikke alle »hedninge« er ens, og nogle er mere subtile end andre i deres reaktionsmønstre.