»Hvis I støtter mig, er jeg klar til at arbejde blandt fjenderne«

Kandidaterne til den nye, midlertidige regering i Ukraine er lige blevet annonceret her til aften for at falde endeligt på plads i morgen. I mellemtiden står tusindvis stadig på Uafhængighedspladsen for at ære de døde.

Titusinder af ukrainere er på Uafhængighedspladsen, hvor de lytter til udnævnelsen af kandidater til den midlertidige regering, der skal styre Ukraine frem til valget den 25. maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KIEV: Præsterne står på scenen og synger en bøn. Til venstre for dem viser en skærm skiftende billeder af unge mænd.

Det er mænd, der døde i sidste uges blodige kampe, som slog over 88 mennesker ihjel og sårede hundredvis.

»Heltene dør ikke! Heltene dør ikke!« råber tusinder af ukrainere, som er samlet på Uafhængighedspladsen.

De står her for at mindes de døde.

Og for at høre kandidaterne til deres nye, midlertidige regering blive annonceret om lidt.

De begynder at synge nationalsangen, mens skærmen stadig viser billeder af de døde. Så følger et minuts stilhed. Som afbrydes, da en mand fra scenen skriger: "Leve Ukraine! Leve heltene!" Han råber ordene så højt, at det runger, og menneskerne på pladsen gentager ordene i kor. Nogle råber med grådkvalte stemmer. Andre tørrer øjnene, mens de løfter deres tændte mobiltelefoner, som lyser op i mørket.

En kvindelig læge indtager scenen. Hendes navn er Olga Bogomolets, og hun har været med til at behandle og udføre operationer på nogle af de sårede. Nu melder hun sig som kandidat til posten som viceminister for humanitære affærer i den nye, midlertidige regering.

»Jeg stod ikke på Maidan for at se nye ansigter i regeringen, siger hun. Jeg stod på Maidan for at se et nyt system. Hvis I støtter mig, er jeg klar til at arbejde blandt fjenderne,« siger hun med henvisning til den gamle opposition i Ukraine, som mange af aktivisterne på Uafhængighedspladsen er skeptiske overfor.

For flere anser de tidligere oppositionsledere, som den netop løsladte Julia Timosjenko for at være en del af det samme, gamle korrupte system som Viktor Janukovitj - Ukraines nu afsatte præsident, som gjorde sig selv og sin familie til de rigeste mennesker i Ukraine ved hjælp af korruption og magt. Nu har folket overtaget hans palads, og eks-præsidenten er på flugt - sidst set på Krim-halvøen, hvor ukrainere i disse dage protesterer imod det nye regeringsskifte, fordi de anser afsættelsen af Janukovitj for at være et ulovligt kup.

Janukovitj ville sætte 22.000 politifolk ind

Imens er Janukovitj eftersøgt for massemord mod demonstranter, og Ukraines parlamentet vil have ham for den internationale straffedomstol i Haag. De anser ham for ansvarlig for, at der blev indsat skarpskytter mod demonstranterne i sidste uge, og lækkede dokumenter viser, at Janukovitj planlagde at indsætte tusindvis af soldater og politibetjente til at knuse de mange demonstranter på Uafhængighedspladsen. I planen indgik angiveligt snigskytter, pansrede køretøjer og omkring 22.000 politifolk - herunder 2.000 mand fra det militante uropoliti Berkut - som netop er blevet opløst af landets fungerende indenrigsminister, Arsan Avako.

På Uafhængighedspladsen fortsætter lægen sin tale. Og her møder hun opbakning. Folk råber tak, og hun siger: »Tak til alle jer, som tror på mig.«

»Ja, vi tror på dig,« lyder svaret på pladsen. »Leve Ukraine, leve heltene!« råber masserne igen. Den nye, midlertidige regering ventes at faldes endeligt på plads i morgen torsdag.