»Hvis hun var min kone, ville jeg skyde mig selv«

Højrepopulisternes fremgang får tysk CDU-veteran til at kaste sig ud i personlige fornærmelser af den kontroversielle AfD-formand, Frauke Petry.

»Åbenbart er ægteskabet for CDU blot en genvej til selvmord«, replicerede Frauke Petry til Günther Oettingers udtalelse om hende. Foto: Arno Burgi Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Sædvanligvis er tonen aldeles ridderlig i tysk politik. Tilsynekomsten af de kontroversielle højrepopulister i Alternative für Deutschland (AfD) i det tyske partilandskab kan dog få selv pæne konservative til at miste besindelsen.

»Hvis den mærkelige Petry var min kone, ville jeg skyde mig selv allerede i aften.« Sådan lød den mindre galante bemærkning fra CDU-veteranen Günther Oettinger, der er EU-kommissær for digitale anliggender, ved et privat arrangement i Berlin mandag.

Ved at skyde med skarpt efter formanden for de tyske indvandringsmodstandere i Alternative für Deutschland, reagerer Oettinger på Frauke Petrys kontroversielle udtalelser om, at tyske grænsevagter i yderste nødstilfælde kan blive nødt til at anvende skydevåben mod flygtninge og migranter, der illegalt krydser den tyske grænse. Siden har Petry dog modereret sine udtalelser.

Frauke Petry lod sig ikke kyse af Oettingers angreb og var hurtigt klar med et svidende comeback til CDU-veteranen. »Hr. Oettinger, den film, der spiller i Deres hoved, er uappetitlig. Jeg spørger mig selv, hvad Deres kone mon siger til det,« lød svaret fra Petry til Oettinger via tabloidavisen BILD. Åbenbart er ægteskabet for CDU »blot en genvej til selvmord«, tilføjede Petry i forsøget på at angribe CDU på partiets konservative værdier.

Opbakning

Efter Oettingers udfald har en række af AfDs mænd slået ring om deres kvindelige formand.

»Ikke det første forslag fra Oettinger, som jeg er nødt til at afvise«, skrev Petrys samlever, Marcus Pretzell, der er formand for partiets afdeling i Nordrhein-Westfalen på det sociale medie Twitter, mens AfD-formand i Thüringen, Björn Höcke, har skoset Oettinger for at tilsidesætte »vestlige adfærdsregler« over for kvinder. Höcke kalder også Oettingers udtalelser for et »foreløbigt lavpunkt« i den politiske konfrontation med AfD.

Oettinger nægter dog at trække sine udsagn tilbage. »AfD-formandens udtalelser om, at man skal beskytte grænserne, i nødstilfælde også med våbenanvendelse, når det handler om flygtninge, anser jeg for både menneskefjendske og umulige«, siger Oettinger ifølge Tagesschau. »Denne kvinde er en skændsel for tysk politik, og det har jeg sagt med al tydelighed.«

Konflikten skærpes

Ordvekslingerne mellem EU-kommissæren og partiformanden vidner om den stadig mere forbitrede strid mellem Tysklands etablerede partier og det indvandringsfjendske og asylkritiske AfD.

Særligt CDU ser ud til at miste stemmer til Alternative für Deutschland ved de kommende valg i marts i tre tyske delstater. I den østtyske delstat Sachsen-Anhalt står partiet i øjeblikket til 17 pct. af stemmerne, mens partiet med al sandsynlighed også vil blive repræsenteret i de vesttyske delstater Rheinland-Pfalz og Baden-Würtemmberg. Dermed ser AfD ser ud til at kunne bide sig yderligere fast i tysk politik.

Friske tal viser imidlertid også, at partiet siden Petrys udtalelser om våbenanvendelse mod flygtninge har mistet opbakning i Tyskland, hvor kun godt ni pct. af vælgerne i dag ville stemme på Alternative für Deutschland.