Hviderussisk protestleder rev pas itu for at undgå udvisning

Hviderussiske myndigheder har ifølge kollega til Maria Kolesnikova forsøgt at tvinge hende til Ukraine.

Den 38-årige Kolesnikova er den sidste tilbage i Hviderusland ud af tre kvinder, der alle stillede op mod Lukasjenko, der har siddet på magten i 26 år. - Foto: Tut.by/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hviderussiske myndigheder har angiveligt forsøgt at tvinge protestleder Maria Kolesnikova ud af landet.

En af protestlederens kolleger siger tirsdag aften ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP, at Kolesnikova rev sit pas i stykker, da ukendte mænd forsøgte at tvinge hende ind i nabolandet Ukraine.

Det er fortsat uvist, hvad der præcis er foregået i den mystiske sag.

Den 38-årige Maria Kolesnikova blev ifølge oppositionen mandag kørt væk af maskerede mænd i en varebil i hovedstaden Minsk. Men tirsdag morgen dukkede hun op ved grænsen til Ukraine sammen med de to andre aktivister.

De første meldinger lød, at hun krydsede grænsen ind i Ukraine.

Men senere sagde ukrainske grænsevagter, at det ikke var sket. Og senere meddelte hviderussiske myndigheder, at Kolesnikova bliver tilbageholdt ved den hviderussiske grænse.

Ifølge Ukraines indenrigsminister, Anton Gerasjenko, lykkedes det Kolesnikova at undgå "en tvungen udvisning fra sit hjemland".

»Maria Kolesnikova udførte en modig handling, som hindrede særlige hviderussiske enheder i at udvise hende til ukrainsk territorium,« sagde indenrigsministeren til Reuters tidligere tirsdag.

Siden valget i Hviderusland 9. august har der været massedemonstrationer mod præsident Aleksandr Lukasjenko, hvis regime beskyldes for massiv valgsvindel.

Den 38-årige Kolesnikova var den sidste tilbage i Hviderusland ud af tre kvinder, der alle stillede op mod Lukasjenko, der har siddet på magten i 26 år.

Flere fremtrædende oppositionsledere er blevet anholdt eller tvunget til at flygte fra landet.

/ritzau/