Hviderusland sigter fængslet protestleder for oprør

Fængslet aktivist, der blev forsøgt tvunget ud af Hviderusland, sigtes for at undergrave landets sikkerhed.

Maria Kolesnikova, der er kampagneleder for oppositionspolitikeren Viktor Babaryko, er blevet en af lederne af de igangværende protester mod Aleksandr Lukasjenkos regime i Hviderusland. Dette foto er taget under en demonstration i slutningen af juli. Hun blev fængslet for en uge siden efter at have modsat sig en tvungen udvisning af Hviderusland. Sergei Gapon/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myndigheder i Hviderusland har sigtet protestleder Maria Kolesnikova for at opildne til at undergrave den statslige sikkerhed.

Det oplyser efterforskere i Hviderusland onsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge anklagen har hun opfordret til "handlinger rettet mod at undergrave hviderussisk national sikkerhed", lyder det i meddelelsen.

Den 38-årige kampagneleder sidder på nuværende tidspunkt fængslet i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

I sidste uge modsatte hun sig en tvungen udvisning til Ukraine ved at rive sit pas i stykker.

Andre aktivister har fortalt, at hun inden da blev bortført på åben gade i Minsk.

Hun dukkede senere op ved grænsen til Ukraine, hvor hun ifølge to partikolleger rev sit pas itu, da ukendte mænd forsøgte at tvinge hende ind i nabolandet.

Politiet i Hviderusland siger ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, at hun blev pågrebet, da hun forsøgte at krydse grænsen til Ukraine på ulovlig vis.

I weekenden var der igen store demonstrationer i Minsk, hvor omkring 100.000 mennesker deltog.

Mange af dem bar skilte og råbte slagord med krav om, at Maria Kolesnikova løslades.

Kolesnikova er den sidste tilbage i Hviderusland ud af tre kvinder, der spiller en hovedrolle i protesterne mod Lukasjenko, som har siddet på magten i 26 år.

Oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja, som i demonstranternes øjne er den retmæssige vinder af valget 9. august, er flygtet til Litauen.

Hun stillede op som præsidentkandidat, efter at hendes mand - der oprindeligt var opstillet - blev fængslet.

Tikhanovskajas valgkamp blev en stor succes, hendes popularitet voksede, og hun hævder at have vundet valget over Lukasjenko. Flere iagttagere vurderer det som sandsynligt, selv om hun ifølge de officielle resultater kun fik ti procent af stemmerne.

Onsdag beskylder Ruslands chef for udenlandske efterretninger vestlige lande for at være bag de massive protester mod Lukasjenko, der nu har stået på i over en måned, skriver Tass.

/ritzau/