Hvide nationalister jubler over Trumps nye indvandringsstop: Men må han godt det?

Siden han stillede op til præsidentvalget i 2016, har Donald Trump talt for en langt mere restriktiv immigrationspolitik. Nu har han pludselig mulighed for at gennemføre den hårdeste indvandringspolitik, USA nogensinde har haft.

Præsident Donald Trump vil bremse al indvandring til USA midlertidigt. Det er nødvendigt, mener han, hvis landet skal besejre den »usynlige fjende«: covid-19. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

Tirsdag morgen annoncerede USAs præsident, Donald Trump, et nyt middel i USAs kamp mod coronavirussen: Han vil bremse al indvandring til USA midlertidigt, skrev han på Twitter.

Tiltaget er nødvendigt, hvis USAs økonomi og job skal beskyttes mod covid-19, som han kalder for landets »usynlige fjende«.

To kilder i Det Hvide Hus oplyser til The Washington Post, at der bliver tale om et såkaldt præsidentielt dekret, som kan blive udstedt allerede tirsdag. Det ville suspendere næsten al immigration til USA for at bremse smittespredningen af coronavirus fra udlændinge, lyder rationalet.

Det er endnu uklart, hvilke former for indvandring og visa der vil blive ramt af Donald Trumps beslutning, og om det er muligt at komme ind i landet, hvis man kan bevise, at man er virusfri, skriver The Washington Post. Suspenderingen er midlertidig.

Hvide nationalister jubler

Præsidentens udmelding har omgående fået opbakning fra antiimmigrationssitet VDARE – et onlinemagasin, der siden 2003 har været berygtet for dets forbindelser til hvide nationalister og mere end én gang er blevet kaldt racistisk.

Den amerikanske NGO The Southern Poverty Law Center (SPLC), som overvåger ekstremistiske grupper i USA, beskriver magasinet som et »hate website«, altså et hadprædikende website, som ofte trykker artikler skrevet af hvide nationalister og antisemitter.

»Lad os aldrig glemme præsident Trump for dette øjeblik,« skriver sitet på Twitter, efter at han annoncerede sit indvandringsstop.

Coronavirussen har ramt den amerikanske økonomi hårdt. På fire uger er 22 millioner amerikanere blevet arbejdsløse, og det er angiveligt for at redde dem, at Donald Trump nu vil bremse indvandringen, skriver Politico.

Flere republikanske senatorer støtter præsidentens tiltag.

»Al indvandring til USA bør bremses, indtil alle amerikanere, der vil have et job, har et!« skriver for eksempel Paul Gosar på Twitter.

»Eftersom millioner af amerikanere lige nu står uden arbejde, og vi kæmper imod en virus, som spreder sig fra menneske til menneske, har jeg svært ved at se et eneste sammenhængende argument imod den her politik,« skriver Amber Athey, der er redaktør på det amerikanske medie Spectator.

Forsøger at finde syndebukke

Men der er rigeligt med argumenter imod tiltaget. Flere demokrater anklager præsidenten for at bruge tiltaget til at udpege nye syndebukke i den krise, som han selv igen og igen er blevet kritiseret for at have håndteret forkert.

»Indvandringen er næsten stoppet, og USA har langt flere smittetilfælde end noget andet land,« skriver for eksempel demokraten Don Beyer på Twitter:

»Det her er bare en racistisk måde at finde nye syndebukke på.«

Kamala Harris, som tidligere har været en af Demokraternes kandidater i primærvalget, har også rettet en hård kritik mod præsidenten for hans udmelding.

»Trump har ikke taget denne krise seriøst helt fra dag ét. Han har forsømt sin rolle som præsident, og det har kostet liv. Og nu politiserer han skamløst med pandemien, så han kan vinde point på sin antiimmigrationsdagsorden. Nu er det nok, hr. præsident. Amerikanerne har fået nok,« skriver hun på Twitter.

Da præsident Trump gik til valg i 2016, var det netop med løfter om hårdere indvandrings- og asylregler, en grænsemur ved Mexico og en bedre økonomi.

Hvis dekretet vedtages, vil det ikke bare påvirke hundredtusindvis af mennesker, som allerede har visa til USA eller planlægger at tage dertil. Det vil også give Donald Trump en mulighed for at levere på et af sine mest centrale valgløfter forud for næste præsidentvalg.

Må han godt det?

Ifølge Alex Nowrasteh, direktør for immigrationsstudier ved tænketanken Cato Institute, er dekretet højst sandsynligt ikke forfatningsstridigt. Amerikansk lov tillader derimod præsidenten at bremse al indvandring til landet i en sundhedskrise.

I 2018 gav højesteret i øvrigt præsidenten medhold i et indrejseforbud mod rejsende fra lande, hvor befolkningen hovedsageligt er muslimsk.

Ikke desto mindre ville dekretet være fuldstændigt uden fortilfælde i moderne amerikansk historie. Ikke engang under den spanske syge i 1918 lukkede USA grænserne for indvandring. Under Anden Verdenskrig modtog USA i øvrigt 170.000 immigranter.

Vedtages dekretet, ville det imidlertid stemme godt overens med den politik, præsident Trump har talt for, siden han i 2016 stillede op til præsidentvalget og vandt, bemærker Alex Nowrasteh over for The Washington Post.

»Præsidenten har været imod lovlig indvandring gennem hele sin embedsperiode. Her er pludselig en mulighed for at lukke det fuldstændigt ned, og man kan endda finde bred opbakning til det i loven,« siger han.