Hvide kvinder sender McCain i front

Sarah Palin skaber begejstring hos hvide kvinder og sender for første gang John McCain forbi Barack Obama i et snit af meningsmålingerne. Men McCain og Palin har fiflet med hendes CV.

John McCain og Sarah Palin har god grund til at se tilfredse ud. Ifølge meningsmålingerne har McCain overhalet Barack Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: Robyn Beck/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er amerikanerne så dumme, at de køber John McCains og Sarah Palins løfter om at skabe forandringer?

Spørgsmålet kommer fra den demokratiske præsidentkandidat, Barack Obama, og der er to mulige forklaringer på, at han ønsker at provokere vælgerne til at følge mere med i valgkampen.

Den første er, at Obama synes at være i problemer. For første gang må han se sig overhalet i et snit af meningsmålingerne. Republikaneren John McCain har tidligere ført i enkelte målinger, men generelt har han haltet bagefter.

Ifølge valgforskerne på realclearpolitics.com fører McCain nu med 2,9 procentpoint i et snit målt på de seneste syv målinger. En enkelt måling har ham hele ti point foran.

Problemer med sandheden
Den anden mulige forklaring er, at Obama ønsker at henlede vælgernes opmærksomhed på, at McCain-lejren rent faktisk har et problem med at fortælle sandheden om vicepræsidentkandidat Sarah Palin.

Den 44-årige guvernør fra Alaska har skabt stor begejstring blandt især hvide kvinder.

Nye tal viser, at halvdelen af dem indtil for et par uger siden ville stemme på Obama, men nu er det kun 41 procent – mens 53 procent af dem vil stemme på McCain. Spørgsmålet er imidlertid, om de hvide kvinder udelukkende har flyttet ståsted, fordi de kan identificere sig med Palin – en mor til fem børn? Eller om de er til at rykke, hvis de får flere informationer om hende?

Slog alle rekorder
Obama satser på det sidste.

I TV-reklamer og valgtaler slår han hårdt på flere oplysninger om Palin, som har vist sig ikke at holde stik. McCain og Palin påstår, at hun var imod og fik stoppet byggeriet af en kontroversiel bro til en lille ø i Alaska.

Det passer ikke. Palin støttede tværtimod byggeriet, og det var den amerikanske kongres i Washington, som stoppede projektet, fastslår flere uafhængige undersøgelser. McCain-lejren påstår samtidig, at Palin har været imod lobbyisme og imod at få tilskud fra forbundsregeringen.
Det passer heller ikke, viser undersøgelserne.

Som borgmester i den lille by Wasilla i Alaska hyrede hun tværtimod en lobbyist i Washington, som hjalp hende til at slå alle rekorder i offentlig støtte.

Som guvernør har hun også taget imod flere penge per indbygger end nogen anden stat i USA, og nok accepterede hun i sidste ende, at den kontroversielle bro ikke blev bygget, men hun beholdt de 300 millioner dollar, som Kongressen havde afsat til den.

Til trods for den klare dokumentation fastholder McCain-lejren, at Sarah Palin var imod og fik stoppet broen, og at hun er imod støtte fra forbundsregeringen.

»Hun fik stoppet den. Hun spillede en rolle i den beslutning,« siger McCains chefrådgiver, Mark Salter.

Men ifølge en TV-reklame fra Obama er det »løgn«, og i taler slår han fast, at Republikanerne »opdigter« et misvisende CV for Palin: »Men man kan ikke bare genopfinde sig selv. Amerikanerne er ikke dumme,« lyder det fra Obama.

Sarah Palin har også på andre fronter fået problemer med sin troværdighed. Hun har sagt, at hun vil gøre op med pamperiet, men ifølge Washington Post har hun som guvernør udbetalt diæter til sig selv for nætter, hun tilbragte i sit eget hjem.

Hun har også fået staten Alaska til at betale for flybilletter til sin familie.