Hver dag vokser dødstallet i USA: Men der kommer til at dø færre end forventet, siger epidemichef

Tidligere har det lydt fra Det Hvide Hus, at et sted mellem 100.000 og 240.000 amerikanere kan komme til at dø af covid-19. Nu er tallet nedjusteret med 33.000 dødsfald. Tiltagene virker.

 
Coronavirus har ramt USA. Kilder: Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær, Ida Meesenburg og Mathilde Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Torsdag døde 1.904 amerikanere. Dagen forinden døde 1.873. Hver dag registrerer USA flere dødsfald end dagen før. Men det kommer ikke til at gå så galt som forventet, lyder det nu fra præsident Trumps epidemichef, Anthony Fauci.

Tidligere har det lydt fra Det Hvide Hus og præsident Donald Trump, at det forventede samlede dødstal kunne løbe helt op i 100.000 til 240.000 døde. Men det mener Anthony Fauci ikke længere bliver udfaldet:

»Det ser mere ud som om, at det bliver 60.000, end det bliver 100.000 eller 200.000,« har han for nyligt sagt i et interview med NBC-programmet Today.

Tallet flugter med en fremskrivningsmodel, som University of Washington har udfærdiget. Ifølge den ser 45 delstater ud til at gå væsentligt færre dødsfald i møde, end hvad man for blot en uge siden forventede. Og det skyldes, at tiltagene mod covid-19 virker.

Amerikanerne holder afstand fra hinanden, holder sig hjemme og følger regeringens retningslinjer, siger Anthony Fauci. Det kan ses direkte i antallet af hospitalsindlæggelser, som falder.

»Mens vi ser en stigning i antallet af dødsfald, ser vi også et ret dramatisk fald i nye hospitalsindlæggelser,« fortalte Fauci på et pressemøde torsdag.

»Det betyder, at det, vi gør, virker, og derfor bliver vi nødt til at blive ved.«

Staten New York er fortsat hårdest ramt af coronavirussen. For tredje dag i træk slog staten en trist rekord i antallet af daglige dødsfald torsdag med 799 døde. Guvernør Andrew Cuomo kalder udviklingen for »chokerende og smertelig.«

Selvom dødstallet vokser for hver dag, der går i USA, har Præsident Trumps epidemichef, Anthony Fauci, gode nyheder: Det samlede dødstal står til at blive lavere end tidligere forventet, og samfundet kan måske nå at åbne så meget op inden sommeren, at amerikanerne kan tage på sommerferie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oliver Contreras.

Men ifølge Reuters var antallet af daglige nyindlæggelser samtidig også faldet i New York. I alt er over 7.000 døde i delstaten New York, mens over 16.600 amerikanere er døde med virussen.

Over 465.300 mennesker er konstateret smitter med covid-19 på tværs af USA. Fortsætter amerikanerne som nu, kan epidemien kulminere på søndag, skriver CNN. Det kan blive den dødeligste dag under epidemien. Derefter vil tallene givetvis begynde at falde.

Fortsætter det, kan USA begynde at kigge på en gradvis genåbning af samfundet, siger Fauci ifølge CNN. Og en normal sommer med ferieture, bryllupper, baseball-kampe og familie-sammenkomster er ikke udelukket, siger han:

»Det kan ligge i kortene,« fortalte han i et interview på CBS.

Men han understreger, at man skal være forberedt på, at smitten kan begynde at spredes hurtigere igen i forbindelse med en genåbning, og derfor skal myndighederne »identificere, isolere, kontaktopspore og sørge for, at vi ikke får de stigninger, vi har nu,« siger han.

En genåbning kan vise sig at se forskellig ud alt efter, hvor i landet man befinder sig, bemærker han i øvrigt ifølge CNN.

»Når vi når til sommer har vi forhåbentlig taget mange skridt i den retning,« siger han.