Hver dag stiller en »mystisk tysker« samme spørgsmål i Sverige: »Hvad har I gang i?«

En tysk journalist er blevet kendt i Sverige. Hver dag stiller han kritiske spørgsmål til de svenske myndigheders håndtering af coronakrisen. Og han undrer sig over, hvorfor flere svenskere ikke gør det samme.

 
Sverige har valgt en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Han er hurtigt blevet kendt som »den mystiske tysker«, der til sidst på pressemøderne altid stiller kritiske spørgsmål.

Hver dag klokken 14 møder Christian Stichler op for at stille spørgsmål til myndighedernes håndtering af coronakrisen i Sverige – og ifølge Aftonbladet kan de spørgsmålene sammenfattes nogenlunde sådan her:

Hvad har svenskerne egentlig gang i?

Som journalist for ARD, Tysklands pendant til DR, er det Christian Stichlers job at forklare svenskernes håndtering af coronakrisen, så tyske seere kan forstå den. Men det er svært, fortæller han nu i et interview med Dagens Nyheter.

Sverige står efterhånden alene i den vestlige verden med sin unikke tilgang til coronapandemien. Mens resten af Europa har lukket skoler, daginstitutioner, restauranter og barer, er de svenske stadig åbne.

Strategien er udtænkt af den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell. Han bliver beskyldt for at spille hasard med svenskernes liv i et gigantisk eksperiment – men om Sveriges strategi er gal, er endnu for tidligt at sige.

Onsdag steg antallet af døde af coronavirus drastisk i Sverige. På blot et døgn mistede 59 personer livet. I alt 239 er døde, lød det fra Folkhälsomyndigheten, den svenske sundhedsstyrelse, på et pressemøde onsdag.

393 personer har været indlagt på landets intensivafdelinger, og næsten 5.000 er konstateret smittet.

Ifølge Anders Tegnell begynder udviklingen at »pege i den forkerte retning«, men han mener fortsat, at man skal holde øje med tallene i en uge, før man kan tale om en reel tendens.

»Tyskerne synes, at svenskerne er naive, blinde, og forstår ikke, hvordan man kan holde skolerne åbne, gå på restauranter og tage på fjeldtur, sådan som det er tilladt indtil mandag,« siger Christian Stichler i et andet interview med Aftonbladet:

»Sverige er jo lig med Volvo, sikkerhedsseler og elg-testede biler. Man tager altid hensyn til sikkerheden. Hvorfor vælger man ikke det sikreste nu?«

Det hjælper ikke på sagen, at Anders Tegnell tilsyneladende har svært ved at svare på journalistens spørgsmål. Tre dage i træk har Christian Stichler stillet det samme spørgsmål til epidemiologen på pressemøderne:

Kan coronavirus smitte, hvis man ingen symptomer har? Altså, kan man give virussen videre i den inkubationsfase, der kan vare fra to til 14 dage, inden man selv begynder at opleve symptomer?

Overalt i Europa svarer eksperter »ja« til det spørgsmål. Men fra de svenske myndigheder har svaret været mere uklart.

Anders Tegnell forklarede på et pressemøde 26. marts, at selv om der er en mulighed for, at smittede personer kan give virussen videre i den første fase af sygdomsforløbet, spiller det ingen rolle i forhold til, hvilke strategier regeringen bør følge i kampen mod coronavirus.

I Sverige skal man kun blive indendøre, hvis man oplever coronasymptomer. Og hvis de svenske myndigheder medgiver, at virussen kan smitte, inden man selv bliver syg af den, burde alle så ikke holde sig hjemme? Det er, hvad tyskerne – og i øvrigt danskerne – opfordres til.

»I Tyskland er de strikse retningslinjer baseret på formodning om, at en person kan smitte, selv om vedkommende ingen symptomer har. I Sverige har budskabet længe været det modsatte,« siger Christian Stichler til Dagens Nyheter.

I Tyskland er knapt 78.000 personer bekræftet smittet med coronavirussen, hvoraf 939 personer er døde, ifølge Johns Hopkins University, der overvåger den globale udbredelse af coronavirussen.

Christian Stichlers kritiske spørgsmål har hurtigt fået national opmærksomhed, fortæller han, og han har godt bidt mærke i, at han omtales som »den mystiske tysker« i svensk presse.

»De siger: »Øj, der er en, der er kritisk!« I en krisetid, der er jo næsten en krigssituation, bliver det nemt sådan, at mange vil bakke op om myndighederne og regeringen. Den, som vover at stikke ud, bliver lidt set som en forræder,« siger han til Aftonbladet.

Men i stedet for at fokusere på »den mystiske tysker« mener Stichler, at svenskerne burde stille nogle af de samme kritiske spørgsmål, som han altid gør til sidst på pressemøderne:

»Det undrer mig, at spørgsmål, som jeg opfatter som selvfølgelige, får så megen opmærksomhed,« siger han til Dagens Nyheter.