Hvem skal betale for grænsemuren? Trump overvejer at tage pengene fra katastroferamte områder

Trump har udset sig en pulje på 13,9 milliarder dollars, som måske kan bruges på at bygge grænsemuren.

Donald Trump truer med at erklære undtagelsestilstand for at få en grænsemur finansieret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Harrer/EPA/Pool

Mexico kommer ikke til at betale for Trumps grænsemur. Men måske gør Puerto Rico.

Det Hvide Hus undersøger nemlig nu, om man kan tage penge, som i 2018 blev øremærket til katastroferamte områder – som Puerto Rico, der blev ramt af orkanen Maria – og bruge dem på grænsemuren i 2019 i stedet, skriver Washington Post og The New York Times.

Der er i alt tale om 13,9 milliarder dollar, som er blevet afsat til at hjælpe de områder, der i fjor blev ramt af orkaner og skovbrande. Det gælder blandt andet Puerto Rico, Florida, Texas og Californien, skriver The New York Times.

Pengene er ikke blevet brugt endnu og kan derfor måske overføres til andre projekter, lyder det i Washington Post.

Det er endnu uklart, om Det Hvide Hus vil kunne få adgang til de midler uden først at skulle erklære undtagelsestilstand i landet. Det er Trump nemlig blevet advaret imod af sine rådgivere, fordi de frygter, at han vil få problemer med at bevise, at der rent faktisk er en krise i landet.

Efter at Trump udvandrede fra et dramatisk møde med den demokratiske leder Nancy Pelosi, har han atter truet med at erklære national undtagelsestilstand for at få sin mur:

»Hvis vi ikke får en aftale i Kongressen, vil jeg højst sandsynligt gøre det,« sagde præsidenten i et interview med Fox News om at erklære undtagelsestilstand:

»Jeg vil faktisk sige, at det ville jeg gøre. Jeg kan ikke komme i tanker om nogen grund til, hvorfor jeg ikke skulle have lov til det. Loven er 100 procent på min side,« sagde han i interviewet.

Men det er Demokraterne og flere Republikanere uenige i. Demokraterne forbereder sig derfor ifølge Politico på at udfordre præsidenten i retten, hvis han udskriver undtagelsestilstand eller begynder at tage penge fra andre budgetter til at finansiere sin mur.

Flere Republikanere udtrykker i øvrigt over for Washington Post, at de slet ikke ønsker undtagelsestilstand – eller, at Trump tager penge fra andre budgetter. Det gælder for eksempel Mike Simpson, som sidder i Repræsentanternes Hus:

»Det er ikke den rette måde at gøre det på. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de overvejer det,« siger han til Washington Post, og forklarer, at han heller ikke bryder sig om at tage penge fra forsvaret eller militæret: »Det er ikke en god mulighed.«

Hvem der skal betale for grænsemuren, har været det centrale stridspunkt i budgetforhandlingerne for 2019 mellem Demokraterne og Republikanerne, og det har udløst en snart tre uger lang delvis statsnedlukning, som rammer 800.000 offentligt ansatte.

Efter lørdag er det den længste nedlukning af statsapparatet i USAs historie, skriver blandt andre USA Today.

Donald Trump har tidligere sagt, at nedlukningen kan vare ved i flere »måneder, eller endda år« endnu.

Trump har lovet grænsemuren, siden han i 2016 stillede op til præsidentvalget. Dengang lovede han dog, at Mexico ville betale for muren med en »engangsbetaling på 5-10 milliarder dollars«, som det stod på hans hjemmeside under valgkampen. Det har nabolandet siden nægtet.

Da præsidenten torsdag besøgte grænsen ved Texas, sagde han til pressen, at han »tydeligvis aldrig mente, at Mexico skulle skrive en check« til opførelsen af grænsemuren. Nu lyder det i stedet fra Trump, at den nye frihandelsaftale mellem Mexico, Canada og USA kommer til at betyde, at Mexico »indirekte« betaler for muren.

Aftalen er ikke blevet vedtaget i Kongressen endnu.