Hvem har fået flere penge under Trump? De hvide mænd

Der er ingen tvivl om, at det går godt med den amerikanske økonomi. Men det er langtfra alle i USA, der kan mærke det, viser en ny meningsmåling.

 
Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen & Ida Meesenburg

»Næsten alle amerikanere« vil sige, at de klarer sig bedre økonomisk nu, end de gjorde for tre år siden.

Det hævdede i hvert fald præsident Donald Trump for omtrent en måned siden. Men det passer ikke, viser en meningsmåling foretaget af Financial Times. Faktisk vil kun én gruppe i den amerikanske befolkning overvejende svare ja på det spørgsmål: de hvide mænd.

I meningsmålingen har Financial Times spurgt 1.004 amerikanere, om de klarer sig bedre økonomisk nu, end de gjorde for tre år siden. Og det var hovedsageligt hvide mænd, der kunne mærke en positiv forskel:

48 procent af de hvide mandlige respondenter svarer således, at de klarer sig bedre eller meget bedre økonomisk nu, end de gjorde for tre år siden. Til sammenligning er alle andre grupper noget mere utilfredse.

Kun 33 procent af hvide kvinder svarer for eksempel, at de klarer sig bedre økonomisk nu, end de gjorde i 2016. Og 48 procent af sorte mænd mener, at de klarer sig værre. 45 procent af sorte kvinder svarer det samme.

49 procent af latinamerikanske kvinder føler også, at de klarer sig værre, og 42 procent af latinamerikanske mænd svarer, at deres økonomi er blevet værre, siden Donald Trump blev præsident.

Undersøgelsen er foretaget på nettet af både et demokratisk og republikansk analyseinstitut, og respondenterne har selv svaret. Det vil sige, at der altså ikke er undersøgt objektivt, hvordan respondenternes personlige økonomi rent faktisk ser ud nu i forhold til for tre år siden.

Der er ingen tvivl om, at det går godt med den amerikanske økonomi. Renten er faldet, aktiemarkedet har sat nye rekorder, og arbejdsløsheden er lavere, end den har været i årtier – også for sorte og latinoer. Og 51 procent af amerikanerne mener, at det er Trumps fortjeneste.

Afslører udfordringer

Meningsmålingen understreger nogle af de udfordringer, som både præsident Trump og Demokraterne står over for, forud for præsidentvalget.

For Donald Trump bliver udfordringen, at det langtfra er alle i landet, der føler, at de har fået del i den økonomiske optur, som præsidenten bryster sig af at have stået i spidsen for.

Og for Demokraterne afslører meningsmålingen et segment af befolkningen, som de i forvejen kæmper for at genvinde: de hvide mænd i arbejderklassen, som stemte på Barack Obama i 2012, men ved sidste valg i stedet støttede Donald Trump.

Det er nøjagtigt nogle af dem, som Pete Buttigieg formåede at vinde over på sin side i Demokraternes første primærvalg i Iowa. Den 38-årige demokrat vandt delstaten med et procentpoint over Bernie Sanders.