Hvem er mest grøn - Bush eller Pelosi?

Efter små 100 timer med den nye demokratiske ledelse er USA allerede på vej i en anden retning. Demokraterne vil opbløde terrorpolitikken, og de gør klar til en ny miljøpolitik. Her får de dog uventet konkurrence fra præsident Bush.

WASHINGTON: Den nye demokratiske ledelse i USA og præsident George W. Bush gør klar til et kapløb om, hvem der er mest grøn. Efter seks år, hvor amerikansk miljøpolitik har været stort set ikke eksisterende, kan der være store overraskelser på vej.

Målet for både Demokraterne og præsidenten er at gøre nationen uafhængig af olie fra Mellemøsten, men begge parter understreger, at en øget satsning på nye energikilder i lige så høj grad som sikkerhedspolitik vil ske ud fra en stigende bekymring for global opvarmning. Demokraterne i Repræsentanternes Hus har netop taget første skridt og vedtaget et lovforslag, der fjerner planlagte skattelettelser og statsstøtte til olie- og gasindustrien for mellem 13 og 15 mia. dollars. Samtidig er der oprettet et nyt kongresudvalg, der får direkte ansvar for at gøre USA uafhængig af udenlandske - især mellemøstlige - energikilder, og partiets nye formand for Huset, Nancy Pelosi, har bedt sine folk om at komme med yderligere tiltag, der kan fremlægges på den amerikanske nationaldag, uafhængighedsdagen den 4. juli:

»Der vil vi erklære målet om energimæssig uafhængighed,« siger hun.

Overhalet indenom
Demokraterne kan dog blive overhalet indenom af George W. Bush, der ventes at gøre miljø og energi til en hjørnesten i sin årlige tale til nationen, som han holder på tirsdag. Præsidentens økonomiske rådgiver, Al Hubbard, har bebudet, at Det Hvide Hus vil fremlægge en strategi for energimæssig uafhængighed, der vil få folk til at »tabe strømperne« af overraskelse. Men det lovede præsidenten også i sin tale i fjor, og politiske iagttagere er derfor mildt skeptiske:

»Eftersom alt, hvad præsidenten har gjort på energiområdet, hidtil har efterladt mine sokker sikkert og solidt på mine fødder, er jeg spændt på at høre, hvad Bush har at sige,« lyder det fra kommentatoren Thomas Friedman fra New York Times.

Selv langt ind i det demokratiske parti hersker der stor skepsis over for ambitionen om at gøre USA uafhængig af olie fra Mellemøsten. 64 procent af nationens importerede olieforbrug på 21 mio. tønder om dagen kommer derfra, og det vil tage år at overflødiggøre en så stor andel, hvis det overhovedet er muligt. Hverken Demokraterne eller præsidenten har meldt ud, hvordan de vil løse problemet. Indtil videre er højere benzinpriser og grønne afgifter tabu i debatten, og mange energieksperter slår fast, at begge dele er nødvendige.

USAs nye retning
Den nye miljøpolitik er blot et af flere tegn på, at Amerika er på vej i den anden retning, som Demokraterne lovede og vandt på ved midtvejsvalget i november. Amerikanerne kan se frem til højere mindsteløn og ekstra opsyn med Irak-krigen og en kulegravning af dens grundlag. Præsident Bush er også allerede blevet tvunget til ændringer i sin terrorpolitik. I onsdags droppede han sit kontroversielle overvågningsprogram, der gav sikkerhedstjenesten ret til at aflytte folk uden dommerkendelser. Administrationen afviser, at den tidligere praksis var ulovlig. Men det får blot Demokraterne til at frygte, at Bush kan finde på igen at gå uden om dommerkendelser, hvis domstolene ikke giver ham de kendelser, han ønsker. De vil derfor have mere åbenhed om reglerne og undersøgt lovligheden af den tidligere praksis.

Demokraterne vil desuden forsøge at ændre de nye regler for afhøringer og retsforfølgelse af terrorfanger. Det færdige regelsæt blev fremlagt i går og giver som ventet adgang til bl.a. at bruge tilståelser fremkaldt under tvang og nægter fangerne ret til at få prøvet deres sag. Demokraterne er imod begge dele.