Hvem er ham Snowden egentlig?

Buddhist, computernørd, skakspiller og kæreste med en akrobatisk poledancer. Læs Berlingskes portræt af Edward Snowden, der jagtes af USA for spionage.

Allerede inden Edward Snowden steg på et fly fra Hong Kong med retning mod Moskva, modtog han støtte fra demonstranter i Hong Kong som disse, der har samlet sig under Snowdens portræt med krav om ytringsfrihed. Foto: Bobby Yip/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Det er næsten som i Steven Spielbergs film »The Terminal«, hvor en turist, spillet af Tom Hanks, ankommer til en lufthavn, hvor han både nægtes indrejse og at blive sendt retur, fordi hans pas er ugyldigt, hvorfor han tvinges til at blive – og bo – i selve lufthavnen i årevis.

Filmen var inspireret af Mehran Karimi Nasseris næsten 18 år lange ophold i Charles de Gaulle Lufthavnen i Paris fra 1988 til 2006, men hvor længe den spionanklagede amerikaner Edward Snowden kommer til at opholde sig i transitområdet i Moskva Lufthavn er uklart.

Siden Snowden på sin flugt fra de amerikanske myndigheder landede i Moskvas internationale lufthavn Sheremetyevo søndag klokken 17 med et Aeroflot-fly fra Hong Kong, hvor han skjulte sig, indtil USA udstedte en international arrestordre, har hans videre skæbne været højst usikker.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har til USAs store irritation afvist amerikanernes anmodning om en udlevering og henholder sig til, at Snowden teknisk set ikke er indtrådt på russisk territorium, fordi han opholder sig i transitområdet, og derfor er en »fri mand«, der er på gennemrejse.

Den tidligere medarbejder ved USAs nationale sikkerhedstjeneste har blot to store udfordringer. For det første har USA inddraget hans pas. For det andet er det usikkert, om nogen vil give ham asyl. Snowden, der offentliggjorde USAs omfattende overvågningsprogram af såvel amerikanske som udenlandske borgeres telefonopkald, SMS-beskeder og færden på sociale medier, har søgt om asyl i Ecuador. Forleden havde han da også booket en billet videre fra Moskva til Havana for via Cuba at komme frem til sit mulige asylland i Sydamerika – men han mødte aldrig op med sin rejsemakker fra organisationen WikiLeaks.

Ifølge Ecuadors udenrigsminister, Ricardo Pation, kan asylbehandlingen »tage måneder«. I forvejen har landet givet asyl til en anden whistleblower, WikiLeaks’ Julian Assange, der har søgt tilflugt på Ecuadors ambassade i London, hvor han har opholdt sig i over et år. USAs kongresmedlem Sander Levin truer med, at hvis Ecuador også giver Snowden asyl, vil en kommende forlængelse af en handelsaftale, der skal forhandles i juli, »end ikke blive drøftet«.

Snowden er altså på ubestemt tid fanget et ukendt sted i Moskva Lufthavn, hvor han ifølge eksperter sandsynligvis pumpes for oplysninger af den russiske efterretningstjeneste, selv om både Putin og WikiLeaks benægter dette.

Stille, kvik og selvudslettende

Men hvem er egentlig den strandede og jagtede whistleblower?

Edward Joseph Snowden blev født 21. juni 1983, voksede op i North Carolina i skyggen af USAs nationale sikkerhedstjeneste, NSA, i Maryland. Hans far var officer i den amerikanske kystvagt, hans mor retssekretær. Selv studerede han IT på et college i Maryland, men han afsluttede aldrig kurset, fordi han gik glip af flere måneders undervisning på grund af sygdom.

Men evnerne på en computer fejlede intet. Han er blevet beskrevet som et PC-geni og som »stille, kvik, rolig og selvudslettende«. Hans far har beskrevet ham som »tænksom«. Selv har Snowden beskrevet sig som en idealist, der afslørede USAs og Storbritanniens overvågningsprogrammer, fordi »jeg ikke ønsker at leve i en verden, hvor alt, hvad jeg gør og siger, bliver optaget«.

I 2003 gik Edward Snowden ind i den amerikanske hær og begyndte at træne med specialstyrkerne, hvilket dog fik en brat ende, da han brækkede begge ben i en træningsulykke.

Hans første job med NSA var som sikkerhedsvagt på et af agenturets hemmelige faciliteter på universitetet i Maryland. Derefter arbejdede han med IT-sikkerhed for CIA. Trods mangel på fine formelle eksamensbeviser tillod hans enestående evner på en computer ham en hurtig opstigning i efterretningstjenesten.

The TrueHOOHA

I 2007 blev Edward Snowden af CIA udstationeret under diplomatisk beskyttelse i Genève. Men her blev han skuffet, har han forklaret til den britiske avis The Guardian:

»Det meste af det, jeg så i Geneve, gjorde mig desillusioneret i forhold til min regerings funktioner, og hvilken påvirkning den har på verden. Jeg blev klar over, at jeg var en del af noget, der gjorde meget mere skade end gavn.«

Snowden har forklaret avisen, at han allerede dengang overvejede at blive whistleblower, men at han ville vente og se, om valget af Barack Obama til præsident i 2008 ville ændre USAs tilgang til verden.

»Men han fortsatte med samme politik som sin forgænger«.

I januar 2009 udtrykte Edward Snowden dog under pseudonymet The TrueHOOHA i et onlinechatforum stærk støtte til USAs sikkerhedsapparat og skrev, at folk. der lækkede fortroligt materiale, »skulle skydes i kuglerne«.

Samme år begyndte Snowden at arbejde på en amerikansk militærbase for NSA i Japan. Her blev han interesseret i Japans populærkultur og studerede japansk. Han opbyggede også en forståelse for mandarin, fik stor interesse for kampsport og beskrev snart buddhisme som sin religion.

Skyggens mand

Tilbage i USA arbejdede han fortsat for den nationale sikkerhedstjeneste, men som kontraktansat for private underleverandører.

Men han blev mere og mere forarget over overvågningen af civile borgere. I 2012 donerede han penge til republikaneren Ron Paul, der var stærk fortaler for at indskrænke statens beføjelser. Tidligere i år tog Snowden så et job for rådgivningsgiganten Booz Allen på Hawaii med det erklærede mål at stjæle og lække oplysninger om overvågningen.

Han rejste dertil med sin kæreste, Lindsay Mills, en 28-årig artist og poledancer, der farvede sit hår pink den ene dag og sort den næste, og som lod sig optage i en akrobatisk trup på Hawaii. Men trods deres forskellige fremtoning – han en skyggens mand, hun en kvinde i farver – havde de åbenbart noget til fælles. Hun har fortalt, hvordan de debatterede filosofi og spillede skak til langt ud på natten bag nedrullede persienner i deres lejede hus. Men angiveligt fortalte han end ikke hende om sine planer, da han tog fri fra arbejde for at »blive behandlet for epilepsi«, men i stedet rejste til Hong Kong med sine fire bærbare computere og herfra begyndte at lække fortrolige informationer.

»Min verden har åbnet sig og lukket sig,« skrev hans ulykkelige efterladte kæreste bagefter.

»Efterladt og fortabt på havet uden kompas.«