Hvad vidste det svenske forsvar om terrorangrebet?

Nogle timer inden selvmordsbomben i Stockholm advarede ansat i det svenske forsvar om, at noget kunne ske.

Kort før selvmordsaktionen i Stockholm sprang en bilbombe ikke langt der fra. To kom lettere til skade. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kredse hos de svenske myndigheder vidste i timerne op til selvmordsbomben i Stockholm muligvis, at noget var under opsejling.

Det svenske nyhedsbureau TT er i besiddelse af oplysninger om, at en ansat i det svenske forsvar nogle timer inden, at en mand sprængte sig selv i luften lørdag ved 17-tiden, advarede en bekendt om, at noget alvorligt kunne ske på Drottninggatan i den svenske hovedstad.

- Hvis du kan, så undgå Drottninggatan i dag. Der kan ske meget der.... bare så du ved det, lød advarslen.

Bombemanden sprængte sig selv i luften lige i nærheden af Drottninggatan.

Forsvaret afviser imidlertid at have kendt til en plan om et terrorangreb.

- Forsvaret har ikke på forhånd kendt til planerne eller omstændighederne omkring de indtræffede hændelser. Hvis det havde været tilfældet, var Säpo (sikkerhedstjenesten red.) som ansvarlig myndighed i sådanne sager omgående blevet informeret, siger forsvarets informationsdirektør Erik lagersten.

Wilhelm Agrell er professor i efterretningsanalyse, og han siger, at den svenske efterretningstjeneste kan have kendt til, at noget måske var ved at ske.

Men han siger også, at en advarsel ikke er noget absolut, men et "glidende begreb".

- Advarsler kan bestå af noget meget præcist, som kan reagere på, men det mest almindelige er, at advarsler er mere diffuse, som man ikke kan reagere på, siger han.

Han tilføjer, at hvis politiet griber ind over for alle oplysninger, kan mulighederne for at opdage, hvad der reelt skal ske og eventuelt finde medgerningsmænd, ødelægges.

- Det er hele tiden en afvejning. Men jeg er overbevist om, at hverken politi eller efterretningstjeneste ville sidde og være medvidende og holde armene over kors, hvis de kunne gribe ind, siger han.

Web-tv: