Hvad vi ved om angrebet i Frankrig: Tre ugers troskab til IS, en dødsliste og tre varetægtsfængslede

Terroristen Larossi Abballa, der mandag aften dræbte en politimand og dennes partner i en forstad til Paris, havde svoret troskab til Islamisk Stat tre uger forinden. Han havde desuden en liste over personer, han ønskede at dræbe, fortæller anklageren i Paris på et pressemøde.

Foto: MATTHIEU ALEXANDRE. Tirsdag er der spærret af omkring hjemmet i Magnanville, hvor en politimand og dennes kæreste blev dræbt mandag aften af en terrorist. AFP PHOTO / MATTHIEU ALEXANDRE
Læs mere
Fold sammen

Den 25-årige Larossi Abballa, der mandag aften knivdræbte en polititmand i civilt og dennes partner, havde tre uger inden angrebet svoret troskab til terrororganisationen Islamisk Stat.

Det oplyser anklageren i Paris, Francois Molins, på et pressemøde tirsdag ifølge den franske avis Le Monde.

Han fortæller endvidere, at gerningsmanden er blevet aflyttet af myndighederne på flere telefonlinjer, uden at myndighederne har været i stand til at opspore det mindste tegn på, at han var ved at forberede en voldelig handling. Larossi Abballa blev allerede i 2013 idømt en fængselsstraf for jihadisme.

Ved angrebet mandag aften dræbte Larossi Abballa en 42-årig politimand og dennes 36-årige kæreste i deres hjem i Magnanville vest for Paris. Begge blev dræbt kniv, hvorefter gerningsmanden tog deres treårige søn som gidsel, inden han selv blev dræbt ved en politiaktion ved midnat. Sønnen overlevede.

Dødsliste på gerningsstedet

Da politiet trængte ind i hjemmet efter at have skudt Larossi Abballa natten til tirsdag fandt de en dødsliste med navne på politikere, journalister, rappere og andre kendte, tre knive og tre mobiltelefoner, fortæller anklageren ifølge Le Monde.

Kort efter angrebet tog Islamisk Stat via sit nyhedsorgan Amaq skylden for angrebet, og den franske præsident har tirsdag været ude og kalde det »et terrorangreb«.

Tirsdag har politiet varetægtsfængslet tre personer med forbindelse til terroristen, oplyser anklageren. Det drejer sig om tre mænd i alderen 27, 29 og 43 år, skriver Le Monde.

Undtagelsestilstand og EM

Terrorangrebet mandag sker lidt over et halvt år efter, at landet var udsat for det voldsomme terrorangreb i hovedstaden Paris, som ved angreb på forskellige barer, et stadion og et spillested endte med at koste 130 mennesker livet.

Frankrig har lige siden været i undtagelsestilstand, og med EM, der i øjeblikket afholdes i landet, er sikkerheden det øverste emne på dagsordenen. Alligevel lykkedes det altså Larossi Abballa at tage livet af uskyldige mandag.

Og mens han holdt den tre-årige søn som gidsel i huset mandag aften, lagde han fotos af de to ofre samt livevideo ud på Facebook, mens han opfordrede til flere angreb.

Han sagde blandt andet, at »EM bliver en kirkegård,« tweeter den franske journalist og forfatter David Thomson, der har specialiseret sig i jihadisme.