Hvad stiller den britiske dronning op med Trump som gæst?

Den britiske invitation til et snarligt statsbesøg for præsident Donald Trump har sat sindene i kog. Kritikere mener, at det er aldeles utidigt. Besøgets fortalere mener, at dronningen må håndtere en smule realpolitik.

Briterne protesterer i stort antal, men invitationen til statsbesøg og en tur i guldkaret med dronning Elizabeth er allerede afleveret til præsident Trump. Foto: Leon Neal / AFP Photo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En del danskere har formodentlig et reklameslogan som »hvilken kaffe byder du uventede gæster« klistret til hukommelsen. Det spiller eminent og almengyldigt på reaktionen ved det uventede, så det ender godt.

Dronning Elizabeth II kan ikke klare det med en kop velbrygget kaffe. Selv ikke serveret på Buckingham Palace i fint porcelæn, når USAs præsident, Donald Trump, møder frem på statsbesøg i Storbritannien. Man kan måske ikke ligefrem kalde Trump en uventet gæst, efter at han i Det Hvide Hus fik overbragt invitationen af den britiske premierminister, Theresa May. Men det er et kvalificeret gæt, at indtil for nyligt stod forretningsmanden og reality-TV-stjernen fra New York ganske langt nede på en imaginær liste over personer, der kunne tænkes at sidde sammen med dronningen i guldkareten rundt i Londons gader samt overnatte og spise morgenmad på slottet.

For mange briter er Trump i øjeblikket en særdeles uønsket gæst. Tirsdag eftermiddag havde flere end 1,6 millioner givet deres digitale støtte på Underhusets officielle hjemmeside til en underskriftsindsamling imod Trumps statsbesøg. Tusinder har demonstreret i både London og i andre britiske byer imod besøget, og det er bemærkelsesværdigt, at selv ikke regeringen taler varmt om besøget. I stedet understregede udenrigsminister Boris Johnson den særdeles vigtige britiske-amerikanske alliance. Premierminister Mays talsperson har ifølge The Times forsøgt at tørre ansvaret for invitationen af på en obskur komité.

Der er ikke engang sat dato på besøget endnu, men Trump skal være ivrig efter at opleve et storslået statsbesøg hurtigst muligt. Det er den helt forkerte tilgang, skriver en tidligere departementschef i Udenrigsministeriet i et åbent brev og kalder invitationen et »dårligt råd til dronningen«. Peter Ricketts henviser til, at tidligere præsidenter hurtigt kom på et officielt regeringsbesøg men først senere fik æren af et statsbesøg. George W. Bush og Barack Obama ventede mere end to år. Ronald Reagan og Bill Clinton fik aldrig den store tur.

Mange eksperter og politikere påpeger, at det er for sent at omgøre invitationen og risikere at sætte Trumps erklærede velvillighed over styr. En idé kunne måske være at henvise til, at Buckingham Palace er i en sørgelig forfatning og slet ikke i øjeblikket kan leve op til komforten i Trump Tower – men så er der jo guldkareten.

Royale eksperter forsikrer om, at den 90-årige dronning har stor erfaring i realpolitiske forpligtelser og modtagelse af gæster af enhver art. Men hun må hellere holde kaffen klar.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien