Hvad skal du lave 1. november? 29-årige Brittany vil lægge sig til at dø

En uhelbredeligt syg, amerikansk kvinde vil om få uger tage sit eget liv. Det har fået debatten om dødshjælp til at blusse op i USA.

29-årige Brittany Maynard har valgt at afslutte livet med lægeassisteret selvmord. Foto: Privatfoto. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For et år siden troede nygifte Brittany Maynard, at hun skulle dø, som de fleste nok håber på at gøre det: I en sen alder efter et godt liv med sin familie omkring sig.

Under en ferie med sin mand i januar 2014 blev den tro taget fra hende, da hun efter voldsomme hovedpineanfald fik at vide, at hun havde en aggressiv form for kræft i hjernen. Hun fik beskeden: Du har mellem tre og 10 år tilbage at leve i.

»Jeg må sige dig. Når man er 29 år gammel, føles den tidshorisont som at få at vide, at man skal dø i morgen,« siger Brittany Maynard i en video for organisationen Compassion & Choices, der arbejder for at give folk muligheden for »en værdig død«. (Se videoen i bunden af artiklen)

Seks måneder tilbage

I april fik Brittany dog en ny besked: Kræften havde udviklet sig til fase fire af den dødeligste form for hjernekræft, Glioblastoma, og nu var tidshorisonten - med behandling - blot seks måneder.

Da lægerne samtidig fortalte hende, at hendes sidste tid ville blive smertefuld og langtrukken, valgte hun at tage magten over sin egen død.

Første november vil hun - omgivet af sin mand, mor, stedfar og bedste veninde - slutte sit liv i sit soveværelse ved at indtage et ordineret lægemiddel, der vil give hende »en rolig og smertefri død«.

Måtte flytte til en anden delstat

Brittanys historie har fået debatten om aktiv dødshjælp til at blusse op i USA.

For at få udskrevet medikamentet, der skal slutte Brittanys liv, flyttede hun tidligere på året fra Californien til delstaten Oregon, som lovliggjorde læge-assisteret selvmord i 1997.

Omkring 750 har siden da valgt at benytte tilbuddet, og hvert enkelt af de dødsfald kaldes »en undgåelig tragedie« af Jennifer Popik, der er advokat og medlem af National Right to Life Committee, den største og ældste pro-liv-organisation i USA.

»Brittany Maynards tilfælde er tragisk, men det er altså sådan, at der i de stater, hvor det er tilladt, er flest folk, der vælger den udvej, fordi de føler sig som en byrde for de pårørende, og ikke fordi de har smerter,« siger hun til NBC og fortsætter:

»Stater der tillader læge-assisteret selvmord vender ryggen til de sårbare grupper, som er deprimerede eller bekymrede for fremtiden.«

Ud over Oregon kan man få hjælp til at dø i Washington, Montana, Vermont og New Mexico.

»Der er ikke én celle i min krop, der ønsker at dø«

Brittany Maynard mener dog ikke, at det er selvmord.

»Der er ikke én celle i min krop, der vil begå selvmord eller ønsker at dø. Jeg vil leve. Jeg ville ønske, der var en kur for min sygdom, men det er der ikke. At have mulighed for at få en værdig død, gør det mindre skræmmende,« siger den amerikanske kvinde til magasinet People.

Brittany Maynard vil før sin død blive filmet til en video, som på et senere tidspunkt skal vises til politikere i Californien.

»Lige nu er valget (om en værdig død, red.) kun tilgængeligt for nogle amerikanere, hvilket er uetisk,« siger Maynard.

»Min familie har måttet gennemgå så meget for at give mig adgang til en værdig død - flytning, nye læger, et nyt sted at bo. Mange amerikanere har hverken tid eller penge til at gøre det, og det er ikke retfærdigt.«

Sin sidste tid har Britanny brugt med familien og på at rejse, og dødsdommen har givet hende perspektiv på livet:

»Vær sikker på, at du ikke går glip af noget. Grib dagen. Hvad er vigtigt for dig? Hvad betyder noget for dig? Gå efter det. Glem resten.«

Se videoen med Brittany her:

Ser du med fra mobilen? Se videoen her.