Hvad mon kansler Helmut Schmidt ville have sagt til Trump, Brexit og Merkel?

Lillejuleaften ville en af Tysklands mest markante kanslere være fyldt 100 år. De tyske socialdemokrater savner Helmut Schmidts klare tale og ikke mindst 40 pct. ved valgurnerne. Berlingske har været på udstilling i Hamborg.

Helmut Schmidt, Vesttysklands femte kansler, ville være fyldt 100 år lillejuleaften. Mange tyskere savner hans klarsyn og skarpe tunge. På 100-årsdagen hædres han blandt andet med 100 billeder på en udstilling i Hamborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: -AFP / scanpix

100 billeder på Helmut Schmidts 100-årsfødselsdag. Det er én af de mange måder, hvorpå tyskerne i disse dage hædrer Vesttysklands femte kansler.

Fotoudstillingen finder sted midt i en historisk krise for Europas ældste politiske parti, det tyske socialdemokrati SPD. Ifølge meningsmålingerne står SPDs nuværende formand, Andrea Nahles kun til 14 pct. af stemmerne.

På trods af at Nahles kun har været formand siden april 2018, bølger diskussionerne allerede frem og tilbage. Er hun den rette til at løfte arven efter blandt andre Schmidt? Siden forbundsdagsvalget i september 2017 har partiet måtte lide den tort at blive overhalet indenom af De Grønne som det store centrum-venstre parti.

Nostalgi

Set i det lys er det ikke så underligt, at mange socialdemokrater valfarter til udstillingen om Schmidt. Ikke alene fik han 40 pct. af stemmerne i 1976; han fremstod også som en karismatisk politiker med et klart kompas – f.eks. når det gjaldt bekæmpelse af terrorisme, men også beslutningen om, at Vesteuropa var nødt til at svare igen med opstilling af mellemdistanceraketter, da Sovjetunionen oprustede i 1980erne under Den Kolde Krig.

Ikke Walhalla

Ifølge udstillingens kurator er ambitionen dog ikke at sætte Schmidt op på en piedestal:

»Vi har valgt billeder, hvor der sker noget. Vi vil ikke gøre ham til en helt, og på ingen måde fremstå som et fotografisk Walhalla.«

Siden 1842 har Tyskland hædret personligheder, såsom Ludwig I, Goethe og Einstein, i templet Walhalla i Bayern.

I 2018 blev Helmut Schmidt hædret med en 2 euro-mønt. Det skabte voldsom debat, at den storrygende kansler, der i de senere år insisterede på at ryge under live TV-udsendelser, ikke blev fremstillet med en cigaret. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN MANG / Reuters / scanpix.

Cigaretten er med

Og action er der i udstillingen. Schmidt, som dreng, der bokser. Eller som forsvarsminister, der lader sig fire ned fra en helikopter. På utallige billeder indtager hans elskede cigaret en central placering – i modsætning til på den 2 euro-mønt, der udkom i 2018. Der var cigaretten nemlig, til manges fortrydelse, retoucheret bort.

Som Hamborgs nye borgmester, Peter Tschentscher, udtrykte det, da han åbnede udstillingen:

»Schmidt er år for år blevet mere populær. Til sidst ville man slet ikke kritisere ham for noget. Ikke engang at han røg.«

Da Altkanzleren, som han kaldes, døde i 2015, lagde mange hamborgere cigaretter og labskov på hans grav på kirkegården Olsdorf.

Før han blev kansler, var Helmut Schmidt blandt andet sit lands forsvarsminister. Og ivrig sejler. Fold sammen
Læs mere
Foto: WULF PFEIFFER / DPA / scanpix.

Hvad ville Schmidt have gjort idag?

Schmidt var i modsætning til f.eks. sin forgænger Willy Brandt ikke en stærk ideolog, men snarere en pragmatisk politiker med fokus på at løse problemerne. Eller som tyskerne ynder at sige: han var en »Macher«; én der fiksede problemer.

Et af hans klassiske citater var: »Hvis du har visioner, må du gå til lægen.«

I de senere år har tyskerne ofte diskuteret: Hvad mon Schmidt ville have gjort  i flygtningekrisen, over for Trump eller når det gælder Brexit?

Helmut Schmidt, Vesttysklands kansler, 1974-1982

»Politikere og journalister deler den sørgelige skæbne, at de allerede i dag skal tale om emner, som de først rigtigt forstår i morgen.«


»Schmidt Schnauze«

Udstillingen er krydret med mange skarpe Schmidt citater. I et hug får journalister og politikere et fur:

»Politikere og journalister deler den sørgelige skæbne, at de allerede i dag skal tale om emner, som de først rigtigt forstår i morgen.«

På hans kanslerkontor i Bonn hang et andet rammende citat - fra før spindoktorernes tid: »Ingen politiker kan i længden sælge sig selv over eller under evne. I længden fremstår enhver politiker, som han er.«

På grund af sin skarpe retorik fik Schmidt kælenavnet »Schmidt Schnauze« - den højtråbende Schmidt.

Det internationale perspektiv

Udstillingen gør en del ud af Schmidts internationale engagement. Blandt andet ser man ham sammen med den daværende franske præsident Valéry Giscard d’Estaing. Sammen skabte de to traditionen med at, at EFs stats- og regeringschefer skulle mødes jævnligt til topmøder.

Kampen mod Rote Armee Fraktion (RAF) fylder også en del. F.eks. ser man Schmidt i kirken, efter at lederen af den tyske arbejdsgiverforening, Hanns Martin Schleyer var blevet dræbt af RAF.

Helmut Schmidt og Anker Jørgensen i Sønderborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Willy Lund.

Tætte bånd til Danmark

Danmark er der dog også blevet plads til. Som nordtysker og sejler havde Schmidt et godt øje til Danmark. Det gælder også dansk arkitektur. Midt i udstillingslokalet troner to Børge Mogensen-sofaer. De stod på hans kontor på avisen Die Zeit, som han udgav fra 1983. Og det var her, at han over for sine mange gæster udlagde teksten.

I dag kan man så på udstillingen sætte sig i sofaen og spekulere over, hvad Schmidt havde sagt til Trump, Merkel, Theresa May og ikke mindst SPDs formand, Andrea Nahles.

Udover udstillingen hædres Schmidt med en mindehøjtidelighed i byens gamle vartegn, St. Michaelis kirken, på selve dagen og en koncert i det nye vartegn, Elbphilharmonie to måneder efter.

Alle tyskere har også mulighed for at købe deres eget mindesmærke – et frimærke til 70 cent – et beløb, som ifølge landets socialdemokratiske finansminister, Olaf Scholz, passer godt til partiet.

100 Jahre in 100 Bildern, Helmut-Schmidt-Forum, Kattrepel 10. Indtil den 31. marts 2019.

Se ZDFs indslag her