»Hvad fanden har de gjort ved mig?«

80 danske nyrepatienter har fået invaliderende sygdom efter indsprøjtning med Omniscan. Det svarer til 10.000 tilfælde på verdensplan, siger forskere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SANTA FE: Omniscan er et kontraststof, som patienter får indsprøjtet inden et MR-scan. Efter at de har fået det sprøjtet ind i kroppen, skal de typisk vente 45 minutter, og derefter kan de blive scannet.

Gadolinium er det aktive stof i Omniscan, og det er samtidig også et potentielt giftigt stof, som patienten imidlertid typisk kan udskille, hvis det er bundet stabilt til andre stoffer i præparatet. Men forskere har advaret om, at gadolinium synes mere ustabilt i Omniscan end i andre gadoliniumbaserede kontraststoffer, og især nyrepatienter har haft svært ved at rense Omniscan ud af kroppen.

Danske forskere konstaterede i 2002, at nyrepatienter efter at være blevet behandlet med Omniscan fik den sjældne og invaliderende - til tider fatale - sygdom Nefrogen systemisk fibrose, forkortet til NSF.

Hjælp nødvendig

Ifølge en ny opgørelse i JAMA, tidsskriftet fra den amerikanske lægeforening, har 80 danske patienter fået konstateret NSF efter at være blevet behandlet med gadoliniumbaserede kontrastoffer som Omniscan, og det svarer ifølge professor Henrik Thomsens vurdering i JAMA til »mere end 10.000 tilfælde på verdensplan«.

I 2008 sagde den danske nyrepatient Michael Madsen, som fik NSF efter indsprøjtning med Omniscan, til Dagens Medicin:

»Jeg kan ingenting selv. Jeg skal have hjælp til at komme fra seng til kørestol, kan hverken drikke eller spise selv, kan ikke læse blindskrift længere. Jeg har stadig smerter i arme og ben, min hud klør og må hele tiden smøres, og jeg har så megen uro i benene, at jeg ofte må tage beroligende medicin for at kunne sove. Alligevel forsøger jeg at holde mig aktiv. De dage, jeg ikke skal noget, bliver jeg let deprimeret, og jeg bryder mig ikke om at være alene. Så en gang imellem kan jeg selvfølgelig godt blive bitter og tænke, hvad fanden er det, de har gjort ved mig.«