Hvad er op og ned i Messerschmidt-sagen?

Det flyver rundt med tal og anklager i sagen om Morten Messerschmidts EU-parti MELD og den tilhørende fond FELD. Berlingske giver her et overblik over sagen, hvor Europa-Parlamentet samlet kræver tre millioner kroner betalt tilbage.

Berlingske gennemgår, hvad der er op og ned i MELD- og FELD-sagaen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Europa-Parlamentet har sammen med en ekstern revision gransket økonomien i Morten Messerschmidts europæiske parti MELD og den tilknyttede fond FELD i kølvandet af sidste års store fokus på partiet og fondens brug af EU-midler samt i forbindelse med, at såvel parti og fond er under afvikling.

Konklusionen er, at der skal betales samlet 402.481 euro - ganske tæt på tre millioner kroner - tilbage, fordi det store beløb har været brugt på ting, som europæiske partier og fonde ikke må bruge EU-støttemidler på.

Det fordeler sig på to hovedområder, nemlig kampagner om EU-spørgsmål i regi af Dansk Folkeparti samt en stor kompensation til en medarbejder, der fik sin kontrakt opsagt efter valget til Europa-Parlamentet i 2014. Alle udgifter gennemgås grundigt i en 13 sider lang rapport fra Europa-Parlamentets generalsekretær Klaus Welle. Det er den rapport, som Europa-Parlamentets Præsidium mandag aften vedtog og dermed besluttede, at tre millioner kroner skal betales tilbage.

De 402.481 euro er fordelt med 296.679 euro - ca. 2,2 millioner kroner - for MELD, hvor Morten Messerschmidt har været formand siden november 2014. De øvrige 105.802 euro kræves tilbage fra den tilknyttede fond FELD, der har italieneren Fiorello Provera som formand.

1,6 millioner tilbage fra Dansk Folkeparti

Der skal i alt betales omkring 1,6 millioner kroner tilbage for kampagner i Dansk Folkeparti-regi. Partiformand Kristian Thulesen Dahl har allerede meldt ud, at Dansk Folkeparti vil betale de penge tilbage for at lukke sagen, men han fastholder, at Dansk Folkeparti er uenig i Europa-Parlamentets konklusioner og vil kræve, at alle andre europæiske partier og fonde bliver gennemgået lige så grundigt.

Den største post lyder på i alt ca. 950.000 kroner og omfatter en kampagne om social dumping, som kørte i foråret 2015 under titlen: »100.000 østarbejdere i Danmark, mens danskerne går arbejdsløse.« Den kampagne promoverer både Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl, og derfor er der ifølge Europa-Parlamentet tale om indirekte støtte til et nationalt parti, hvilket er i strid med reglerne.

Det næststørste beløb til Dansk Folkeparti-kampagner lyder på 465.000 kroner til kampagnen »Bevar Retsforbeholdet« i april 2015. Dels må man ikke bruge midler til kampagner i forbindelse folkeafstemninger eller nationale valg, dels sker der ifølge Europa-Parlamentets ledelse også i denne sag en promovering af Kristian Thulesen Dahl og dermed af et nationalt parti i strid med reglerne.

Støtten til en meget omtalt video, der anbefaler at stemme »Nej« til at afskaffe retsforbeholdet, skal også betales tilbage. Videoen blev ganske vist produceret, før der var sat dato på folkeafstemningen og fjernet fra Dansk Folkepartis hjemmeside og de sociale medier en måned inden folkeafstemningen, men da det i april allerede var annonceret, at der snart ville komme en folkeafstemning, vurderes det at være i strid med reglerne. Her er beløbet 86.000 kroner.

Endelig er der den meget omtalte bådtur med skonnerten “Halmø” tilbage i 2013, som ifølge Europa-Parlamentets granskere også var en promovering af Dansk Folkeparti i strid med støttereglerne. Her er beløbet 120.700 kroner.

Gyldent håndtryk på 1,3 millioner

Mens Dansk Folkeparti har meldt ud, at partiet vil betale støtten til kampagnerne tilbage, så vil hverken Morten Messerschmidt eller Dansk Folkeparti betale penge tilbage for det gyldne håndtryk, som en medarbejder fik, da han fik opsagt sin konsulentkontrakt efter valget til Europa-Parlamentet i 2014, hvor mange af MELDs medlemmer ikke blev genvalgt.

Beløbet drejer sig om kompensation for 11 måneder, der i alt løber op i 180.642 euro, svarende til mere end 1,3 millioner kroner. Heraf er en million kroner kommet fra MELD, mens de resterende 335.000 kroner er betalt af FELD.

Morten Messerschmidt afviser at betale, fordi kontrakten med konsulenten er indgået under den tidligere polske MELD-formand. Europa-Parlamentet mener derimod, at Messerschmidt som formand i 2015 kan gøres juridisk ansvarlig, fordi udgiften er bogført i 2015-regnskabet, der er underskrevet af Messerschmidt. I sidste ende kan det spørgsmål ende ved en fransk domstol, da MELD og FELD er registreret som hjemmehørende i Frankrig.

Kritisk revisorudtalelse

Det store revisionshus Ernst & Young konkluderer i sin eksterne revision af 2015-regnskaberne fra MELD og FELD, at de ikke giver et retvisende billede af økonomien. Der mangler ifølge revisionsrapporten »fundamental information«. Det er altid noget, der får alarmklokkerne til at ringe, og de kritiske ord fra den eksterne revision understreges flere steder i rapporten fra generalsekretær Welle. Det betyder også, at regnskaberne endnu ikke anses for værende afsluttede.

Morten Messerschmidt forklarer selv, at han fortsat mangler svar fra revisionen om, hvad det præcis er for informationer, som den mangler.

Hvad er MELD og FELD egentlig?

Alle medlemmer af Europa-Parlamentet har mulighed for at få støtte til oplysningsprojekter om EU gennem europæiske partier som MELD og tilknyttede fonde som FELD. De fleste europaparlamentarikere benytter sig af disse midler. Midlerne udbetales på forhånd, og efterfølgende skal ubrugte midler og midler, der er brugt i strid med reglerne, så betales tilbage.

I alt fik MELD for året 2015 forudbetalt 340.368 euro i støtte, hvoraf de 43.689 euro er blevet godkendt, mens 296.679 euro skal betales tilbage.

For FELD lød den forudbetalte støtte på 199.465 euro, hvoraf de 93.663 euro er godkendt, mens 105.802 euro skal betales tilbage.

Meld står i øvrigt for »Movement for a Europe of Liberties and Democracy«, mens FELD står for »Foundation for a Europe of Liberties and Democracy«.

Hvordan undersøges europæiske partier og fonde?

Hvert år gennemgås bilag og regnskaber for alle partier og fonde af en ekstern revision. Ifølge Europa-Parlamentets ledelse er dette tilstrækkeligt grundigt. Der findes hvert år udgifter, som skal betales tilbage i flere partier og fonde.

I den seneste oversigt for alle partier og fonde, der omfatter 2014, var det MELD og FELD, som skulle betale mest tilbage, fordi kompensationen til den opsagte konsulent blev givet i 2014.

I tilfældet med MELD og FELDs 2015-regnskaber er processen blevet speedet op, fordi både partiet og fonden er under afvikling. Der er desuden lavet revisionskontrol på partiet og fondens kontor i januar og februar 2016, efter at europaparlamentariker Rikke Karlsson skrev til Europa-Parlamentets formand, Martin Schulz, om at få gransket økonomien. Det bad Rikke Karlsson om, efter at hun forlod Dansk Folkeparti i efteråret i protest mod, at Morten Messerschmidt ikke ville give hende fuld indsigt alle bilag i MELD.