Hvad er der i den kaukasiske krudttønde?

En nedfrosset konflikt i Kaukasus er tøet op – men hvad er op og ned på den gamle strid? Berlingskes korrespondent i Moskva stiller spørgsmål og giver svar.

De seneste dage har der været hårde kampe ved blandt andet byen Martakert i Nagorno-Karabakh. Foto: Vahram Baghdasaryan Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad handler konflikten om?

Striden om Nagorno-Karabakh-regionen har forpestet forholdet mellem nabolandene Armenien og Aserbajdsjan i et kvart århundrede. Over 30.000 mistede livet i en krig om kontrollen med regionen i begyndelsen af 1990erne.

Det bjergrige område ligger i Aserbajdsjan, men beboes overvejende at etniske armeniere, der har erklæret området for selvstændigt. Siden en våbenhvile i 1994 har Nagorno-Karabakh og de omkringliggende grænseegne været under armensk kontrol. Aserbajdsjan kræver fuld kontrol med hele området.

Hvorfor blusser den op nu?

Aserbajdsjan siger, at landets styrker har indtaget mindst to landsbyer, der tidligere var under armensk kontrol. Det skete angiveligt som svar på beskydninger fra den armenske side. Armenien hævder, at der var tale om ensidig aggression fra modpartens side. En taktisk optrapning af konflikten er primært i Aserbajdsjans interesse, da situationen kan bruges til at aftvinge indrømmelser fra det militært svagere Armenien i tilfælde af nye forhandlinger.

Skal vi være bekymrede?

Selv hvis der er tale om en ikke-planlagt lokal optrapning, så risikerer så voldsomme sammenstød at udløse en ny voldsspiral. Aserbajdsjan har investeret store summer i de væbnede styrker siden nederlaget i 1990erne. Samtidig er den autokratiske præsident, Ilham Alijev, presset af lave oliepriser og indenrigspolitisk uro. Det øger risikoen for et militært eventyr mod arvefjenden Armenien. På grund af sovjettidens vilkårlige grænsedragning har både Armenien og Aserbajdsjan etniske enklaver bag hinanden grænser.

Hvad med stormagterne?

Aserbajdsjan har et nært forhold til Tyrkiet, mens Armenien har et forsvarssamarbejde med Rusland. Det er dog mindre sandsynligt, at Rusland og Tyrkiet, der begge er involveret i krigen i Syrien, ønsker at lade sig trække ind i en åben konflikt om Karabakh. Men spændingerne i regionen øges af det elendige forhold mellem Ankara og Moskva. De forhold røg i dybfryseren i november, efter Tyrkiet skød et russisk kampfly ned på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.