Hustruen tilgiver bordelbesøg

Den fremtrædende højrereligiøse senator David Vitter meddelte i går, at han trods bordel-skandale ikke vil træde tilbage. Men han er færdig i toppolitik, siger analytikere.

Medlem af det amerikanske senat, David Vitter, forlader pressekonferencen i Louisiania sammen med sin tilgivende hustru, Wendy.<br>Foto: Lee Celano/Reuters Fold sammen
Læs mere

SANTA FE: Hun havde sagt, at hun aldrig ville finde sig i utroskab. Hun havde sagt, at hvis hendes toppolitiker af en mand nogensinde gjorde, hvad Bill Clinton havde gjort, så ville hun personligt foretage et kirurgisk indgreb på manden.

Men natten til i går dansk tid trak Wendy Vitter lige så stille i land. »I den seneste uge har en række velmenende mennesker sagt til mig, at de var glade for, at de ikke var mig. Men jeg kan stolt sige til jer i dag, at jeg er stolt af at være Wendy Vitter,« lød det på en pressekonference, som var mere interessant for sit kropssprog end sit talte sprog, for sine spørgsmål end sine svar.

Den fremtrædende højrereligiøse senator, republikaneren David Vitter, begyndte med at erkende sin synd at han ganske korrekt og som afsløret af pornokongen Larry Flynt havde frekventeret prostituerede i Washington.

Men, sagde han, han havde fået tilgivelse af såvel sin kone som Gud.

Mens han talte, stod hans hustru med en passende afstand, hun stirrede ned på sine sko, og hendes ansigt var gråt og alvorligt som en ligbærers. Derefter tog hun over. »Ingen ægteskaber er perfekte. Vores er heller ikke,« sagde hun. »Men vi har besluttet os for at arbejde sammen som en familie.«

Specielle ønsker?
Efter fem minutter gik Wendy og David Vitter ud af lokalet uden at besvare nogle af de spørgsmål, som blev råbt efter dem. Blandt andet om David Vitter som hævdet af en lang række kilder også frekventerede et bordel i New Orleans, hvor han havde forholdsvis specielle seksuelle preferencer.

Han sagde kort i sin tale, at »anklagerne fra New Orleans var usande«, men han gik ikke i detaljer. Anklagerne kommer bl.a. fra en prostitueret og hendes eks-kæreste, en bordelmutter og flere bordelkunder.

Nu er det i princippet en privat sag, om en mand besøger et bordel, og om en hustru vil tilgive ham, men i tilfældet David Vitter er det noget anderledes, anfører chefredaktør Joan Walsh fra det kritiske webmagasin Salon.

For det første er han en offentlig person. Han er en vigtig mand i det vigtigste lovgivende kammer i verden, det amerikanske senat. Han er formand for tidligere borgmester Rudy Giulianis præsidentkampagne i hele Syden, og han blev tippet som Giulianis vicepræsidentkandidat.

Familiens mand
For det andet er han en politiker, som har slået sig op på familieværdier. Han agiterede i 1999 mod præsident Clinton, som han kaldte for »moralsk forurenet«.

»Vi må gøre noget mod den mand. Hans lederskab vil dræne os for de sidste af de værdier, der er tilbage i vores politiske kultur,« sagde han.

Vitter har været en af de førende modstandere af ægteskab eller registreret partnerskab for homoseksuelle, fordi ægteskabet mellem en mand og en kone er hjørnestenen i vestlig civilisation, »det er det vigtigste politiske anliggende,« sagde han og sammenlignede homoseksualitet med orkanen Katrina.

Og dét er problemet, skrev Joan Walsh i går: Hykleriet Vitter og alle de andre »republikanske familieværdi-politikere, som hævder, at ægteskab mellem homoseksuelle truer ægteskabet ... og derefter går de selv ud og er utro over for deres hustruer«.

Ved pressekonferencen i går demonstrerede en gruppe unge republikanere, som ville have Vitter til at trække sig tilbage, men sagde han, det ville han ikke.

Den politiske analytiker James Gill fra avisen New Orleans Times-Picayune tvivler imidlertid på, at Vitter politisk kan stå distancen, og især ikke, hvis der dukker yderligere materiale op fra New Orleans-bordelhistorien, og under alle omstændigheder kan Vitter godt vinke farvel til vicepræsidentdrømmene.

»De højrereligiøse vælgere er i forvejen betænkelige over for Giuliani, og han vil ikke skræmme dem helt væk ved at stille op sammen med en bordelkunde,« fastslår Gill.