Husk at spise din frugt! Usund mad dræber flere mennesker, end rygning gør

Hvert år er usunde kostvaner på verdensplan skyld i 11 millioner dødsfald, som kunne have været forhindret. Til sammenligning er rygning hvert år skyld i otte millioner dødsfald, som kunne have været forhindret, viser en ny global undersøgelse.

æbler
Foto: Søren Bidstrup

An apple a day keeps the doctor away.

Det gamle ordsprog, som de fleste af os lærte i engelsk-undervisningen som børn, er måske ikke helt ved siden af.

For hvert år er usund kost skyld i 11 millioner dødsfald, der kunne have været forhindret. Det viser en ny global undersøgelse, som Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) står bag.

Til sammenligning er rygning hvert år skyld i otte millioner dødsfald, som kunne have været forhindret. Det vil altså sige, at der er flere, der dør af usund kost end af rygning, skriver The Guardian.

»Vores undersøgelse viser, at kostvaner, der ikke er optimale, er ansvarlige for flere dødsfald end nogen andre risici på globalt niveau, inklusiv tobaksrygning, og det understreger et akut behov for at forbedre menneskers kostvaner på tværs af nationer,« står der i rapporten.

Undersøgelsen er den indtil nu mest omfattende analyse, der er lavet af globale kostvaner og deres konsekvenser, siger IHME. De 11 millioner dødsfald udgør på verdensplan 22 procent af alle dødsfald blandt voksne i 2017. De fleste er døde af hjertetilfælde, blodpropper, Diabetes 2 eller kræftsygdomme, som er udløst af usunde kostvaner. Knapt halvdelen døde, inden de fyldte 70 år.

Problemet er ikke nødvendigvis den fastfood, vi spiser, men snarere den ernæringsrige og sunde mad, vi ikke spiser, lyder det i rapporten, som konkluderer med en opfordring til verdens regeringer om aktivt at promovere sunde diæter med rigelige mængder grøntsager, frugter, nødder og bælgplanter, skriver The Guardian.

»Generelt erstatter folk. Forstået på den måde, at når de øger indtaget af én madvare, falder indtaget typisk af andre,« siger hovedforfatteren på rapporten Ashkan Afshin til The Guardian.

Selv om folks kostvaner er forskellige fra land til land, er der et mønster blandt dem, der dør af livsstilssygdommene: De spiser for få frugter og grøntsager og for meget salt. Det gælder for halvdelen af de på verdensplan 11 millioner dødsfald.

Og med Afshins logik vil folk naturligt altså spise mindre salt og sukker, hvis de begynder at spise mere frugt og grønt. Ifølge rapporten er det iblandt lande med middelhavskost, hvor der er færrest dødsfald relateret til kostvaner. Det gælder for eksempel i lande som Israel, Libanon og Iran, hvor frugter, nødder og bælgplanter er mere udbredt i madkulturen.