Huser Somalia terrorister?

I den amerikanske administration er man splitterravende uenige om, hvorvidt Somalia udgør en basefor international terrorisme.

PARIS: Somalias hovedstad Mogadishu er stedet de fleste amerikanere helst vil glemme alt om.

Og har man set filmen »Black Hawk Down«, forstår man hvorfor. I 1993 blev amerikanske Army Rangers jagtet gennem byens gader og 18 af dem myrdet af en krigsherre, der tilmed skød en amerikansk kamphelikopter ned, hvorefter USA skyndsomt forlod landet.

Siden har amerikanske soldater så vidt vides ikke været i kamp i landet. Altså frem til nu , hvor man - fra luften - gennemfører bombeangreb mod »al-Qaeda-terrorister«.

Siden de skæbnesvangre dage i 1993 har USA nemlig ført en ny politik. Nu drejer det sig ikke længere om at hjælpe civilbefolkningen, men om at fange terrorister. Således har man tilbudt at finansiere brutale krigsherrer ikke ulig ham, der skød den amerikanske helikopter ned og terroriserede civilbefolkningen i 1990erne. Ja tak, sagde en række krigsherrer, der hurtigt skiftede navn til »Alliancen til Genindførelse af Fred og anti-Terrorisme«.

Strategien er omstridt, også i USA. Det kan diplomaten Michael Zorick tale med om. Han var indtil sidste år ansvarlig for Somalia på den amerikanske ambassade i Kenya og kæmpede mod de kræfter, der ville satse på »anti-terror«-alliancen af krigsherrer. Men Zorick tabte og blev forflyttet.

Men tiden gav Zorick ret, mener den del af det amerikanske udenrigsministerium, der er imod den nuværende strategi. For krigsherrerne viste sig at være mindre interesserede i at jage terrorister og mere i at slås med deres fjender, de Islamiske Domstole - en opgave de i øvrigt ikke magtede.

Men det er ikke kun samarbejdspartnerne, man strides om. For er Somalia reelt base for al-Qaeda-terrorister? Ja, lyder det fra især Pentagon. Ikke skyggen af bevis, siger andre.

For selvom der synes enighed om, at tre af de formodede afrikanske bagmænd for det seneste årtis terrorangreb mod amerikanske interesser i Afrika, herunder bombningen af ambassaderne i Kenya og Tanzania i 1998, har kunnet komme og gå som de lyster i Somalia, er det langt fra alle, der mener, at Somalia er et ideelt gemmested for al-Qaedas arabiske og afghanske krigere.

For mens en afrikaner til nød kan blande sig med mængden, skiller arabere og asiater sig tydeligt ud i det sorte land, hvor krigsherrer har et øje på hver finger. Og altid er parat til at sælge deres bedstemor for en dusør - især når den er så stor som prisskiltet på hovedet af kredsen omkring en vis hr. bin Laden.