Huse skal vige for militærparade

I Beijing er man i gang med at rydde et kvarter med historiske bygninger for at gøre plads til en militærparade, der er en del af festlighederne i anledning af 60-året for Folkerepublikken Kinas fødsel. Næsten 800 familier har fået besked på at flytte.

Stole, reoler, madras og air-condition. Flyttecyklerne er kommet til Donganfu Hutong, som de 800 familier har fået besked på at forlade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Rathcke Jensen

BEIJING: Familien Wang har boet her i 50 år. Det er et godt hus, og de er glade for det.

»Det holder os varme om vinteren og kolde om sommeren,« siger hr. Wang.

Men nu skal de flytte. Det fandt Wang og de øvrige 778 af kvarterets husstande ud af i begyndelsen af marts, da lokalregeringen for Xicheng distriktet i Beijing satte nogle plakater op i gaden: Området skal ryddes, og I skal flytte. I dag er de første huse allerede blevet revet ned.

Her skal nemlig gøres plads til en militærparade. Sådan en har Kina ikke holdt i ti år. Men den 1. oktober er det 60 år siden, at Mao Zedong udråbte Folkerepublikken Kina.

Jubilæet bliver fejret hele året, men festlighederne kulminerer på selve dagen. Blandt andet altså med en militærparade, der skal gå gennem det centrale Beijing og forbi Tiananmen-pladsen.

Det er her tæt på Tiananmen, at kvarteret med de historiske hutonger ligger.

Flere hundrede år gamle
Hutonger er smalle gyder og gader med etplanshuse, som historisk set er et særligt kendetegn ved Beijing. Mange af husene er flere hundrede år gamle. Men siden 1949 er der blevet færre af dem. Dengang var der ifølge nogle tal 7.000 hutonger. I dag er der måske få hundrede tilbage.

Mange af husene i de smalle hutonger er i dag mere eller mindre faldefærdige. De er for eksempel ikke isolerede, og de har ikke indlagt vand og toiletter. Derfor er der offentlige toiletbygninger i alle hutonger.

Familien Wang bor i et af husene, der er på 60 kvadratmeter. Bedstemoren døde for nylig, så i dag er der tre generationer under samme tag. De siger selv, at familien er på i alt 14 personer.

Køkkenet består af en lille udbygning, der er bygget af de samme materialer som et drivhus. Der ligger tre sorte bananer og en majskolbe på det jordstampede gulv, hvor der også står en fedtet wok på en reol.

Hoveddøren er lavet af jern, hvor den røde maling for længst er skrammet af. Indenfor er der to værelser. Plankerne i trægulvet er slidte og ligner mere et fasttrampet lag af splinter.

Den hvide maling på væggene er skallet af i store flager, og der er sorte pletter af fugt. Der står fire senge i de to mørke værelser. En reol. En stumtjener. En taburet. Et lille fjernsyn på en af sengene. Og sengetøjet der står i en høj stabel i et hjørne.

»Det er et gammelt, traditionelt hus og det er rigtig rart,« siger den midaldrende Wang, mens tre af husets kvinder nikker og højlydt giver ham ret. Kompensation

Får kompensation
Hr. Wang glæder sig alligevel til at flytte i en nyere lejlighed, og han støtter regeringens projekt, understreger han flere gange.

Men tit slipper der også et »tai kexile« ud gennem læberne. Meget beklageligt.

Beboerne skal flytte. Det kan de ikke gøre noget ved. Men lige som de andre beboere får familien Wang en kompensation. Det kan være op mod 40.000 yuan per kvadratmeter. Næsten 25.000 kroner. Familien Wang har endnu ikke skrevet under, og de forhandler stadig med regeringen. Måske er det derfor, at han er positiv.

For flere af familierne er utilfredse med kompensationen. De nægter at skrive under og vil ikke flytte. Problemet er, at nogle af husene er ekstremt små.

»Mit hus er kun på fem kvadratmeter,« siger fru Li, der er 38 år og arbejdsløs.

»Jeg får 200.000 yuan, så hvad skal jeg gøre, når man skal bruge mindst 500.000 for at købe noget nyt, som endda ligger helt ude ved Femte Ringvej,« siger Li.

Hun har ikke skrevet under endnu, og dermed går hun også glip af den bonus, som lokalregeringen gav, hvis man skrev under før den 6. april. Lokalregeringen har endnu ikke sat en frist for, hvornår familierne skal være flyttet.

Meng Qingli, der er pressechef for lokalregeringen i Xicheng, siger, at han ikke ved, hvor mange familier, der endnu ikke har skrevet under. Han benægter også, at rydningen har noget med militærparaden at gøre.

»Det er et tilfælde, at det falder sammen med 2009,« siger Meng Qingli.

De første til at skrive om det, var blandt andet de to respekterede aviser Fazhi Wanbao og Beijing Wanbao.

»Det har jo været i alle medier, og det er jo også det, vi har hørt,« siger fru Li.

»Hør her, det er fint nok, at jeg skal flytte, hvis jeg fik et sted at bo. Men lige nu er de bare ude på at rive mit hus ned,« siger Li.